Jack Lang in de race voor stadhuis Parijs

Met de kandidatuur van oud-minister van Cultuur Jack Lang (60), socialist maar vooral 'mitterrandien', is het machtsspel rond het burgemeesterschap van Parijs ontbrand....

Van onze correspondent Martin Sommer

Het duurt nog ruim een jaar voordat de Fransen hun nieuwe gemeenteraden kiezen. Maar de inleidende beschietingen zijn begonnen. Met name in Parijs, dat - heeft Jacques Chirac bewezen - kan dienen als opstap naar het presidentschap van de republiek. De kandidatuur van Jack Lang komt dan ook niet als een verrassing. Vooral niet sinds de kranten schreven dat hij 'de partijgenoot-gasten in zijn appartement aan het Place des Vosges tegenwoordig tot aan de voordeur begeleidt'.

Voordat hij in het krijt kan treden tegen een gaullistische tegenstander, zal Lang eerst zijn partijgenoot Bertrand Delanoë onschadelijk moeten maken. De wat bravige Delanoë (49), socialistisch fractievoorzitter in de Parijse raad en senator, voert campagne op zijn lokale wortels. 'Parijzenaars verwachten iets anders dan een duel tussen persoonlijkheden van buiten', aldus Delanoë. Lang is kamerlid en burgemeester van Blois.

Delanoë stelde zijn kandidatuur in een café, waar ook de minister van Betrekkingen met het parlement aanwezig was. Dat wijst op de steun van premier Jospin, die het contact met Jack Lang als een besmettelijke ziekte schuwt. Vandaar dat Lang gepasseerd werd als minister en geen lijsttrekker mocht worden voor het Europarlement. Voor Parijs stond de populaire minister van Financiën Strauss-Kahn op de rol. Maar toen die struikelde over vervalste facturen zag Lang zijn kans schoon.

Hij kan als uitvinder van de jaarlijkse technoparade een flinke pot breken bij jongeren, is volgens de peilingen de enige socialist die een serieuze kans maakt in het van oudsher rechtse bastion Parijs. Hij beschikt daarnaast over de steun van parlementsvoorzitter Laurent Fabius, ook een gevallen Mitterrand-getrouwe met machtige vrienden. En hij weet als geen ander de media te bedienen.

Jack Lang hoort bij de 'onvermijdelijken' op de Franse tv. Eén week Jack Lang betekent een demonstratie tegen Jörg Haider in Parijs, een reis naar Texas uit protest tegen de uitvoering van het doodvonnis tegen een 62-jarige vrouw, een petitie van 'prominenten' tegen de oorlog in Tsjetsjenië, een bezoek aan de gevangenis van Fresnes samen met Erik Jurgens om aandacht te vragen voor de onterecht gevangen gehouden Abdelhamid Hakkar. Vandaag reist Jack Lang tussen neus en lippen door naar zijn eigen stad Blois, om zijn burgers te vertellen dat hij ze gaat achterlaten. Tegen zoveel ambitiedrift moet de weerzin van Lionel Jospin het wel afleggen.

De socialistische troepenverplaatsingen beperken zich niet tot Parijs. Traditioneel is links slecht verankerd in de grote steden. Van de grote vier Parijs, Lyon, Marseille en Lille is alleen de laatste in socialistische handen, met oud-premier Mauroy als burgemeester. Maar met het versplinterde rechtse kamp en de misstappen van de huidige burgervader van Parijs, Jean Tiberi, ruiken de socialisten hun kans. Martine Aubry, minister van Werkgelegenheid en Solidariteit, murwgebeukt door het verzet tegen de 35-urige werkweek, is geestelijk al vertrokken naar Lille.

De eveneens vermoeide minister Elisabeth Guigou (Justitie) lijkt wel oren te hebben naar het burgemeesterschap van Avignon. Voor de andere grote steden beschikt links eigenlijk niet over zware kandidaten. En één onberekenbare concurrent heeft afgehaakt: de Groene luis in de pels Cohn-Bendit ziet af van zijn aanvraag van de Franse nationaliteit.

Ter rechterzijde zet het feuilleton rond de hardnekkig aan zijn stoel klevende Tiberi zich intussen voort. In de peilingen staat de burgemeester van Parijs dramatisch laag (24 procent). Maar de gaullisten, inclusief Chirac, hebben nog steeds de sleutel niet gevonden om hem te doen afzien van een nieuwe kandidatuur. Tiberi hoopt de Parijzenaars te verleiden met een 'groen plan' waarin het Place de la Concorde, nu een dolle racebaan, wordt omgebouwd tot een vrijwel autoloos plein. Een praktisch onuitvoerbaar plan, maar dromen kost niets en levert wellicht stemmen op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden