Jack-effect

Eén van de meest erkende communicatiestrategen van Nederland.' Zo wordt Jack de Vries getypeerd door zijn nieuwe werkgever, het communicatie- en adviesbureau Hill & Knowlton. Ik las het bericht twee keer, donderdag in De Volkskrant. Ja, het ging hier echt om dezelfde Jack de Vries die vorig jaar aftrad als staatssecretaris van defensie, nadat hij van bil was gegaan met zijn adjudant. Een slippertje dat hem ook op andere fronten weinig lijkt te deren. Zijn eigen partij - u weet wel, die van het gezin en de normen en de waarden - koos hem deze maand voor het 'strategisch beraad'. Daar mag Jack de toekomst van het CDA uitstippelen.


Ik snapte niks van deze benoemingen, totdat ik het recente artikel Breaking the rules to rise to power (Social Psychological and Personality Science) las. Amsterdamse onderzoekers confronteerden proefpersonen met allerlei varianten van normoverschrijdend gedrag. Bijvoorbeeld een video van een man die een café binnenkomt, zijn voeten op de stoel tegenover hem legt en de as van zijn sigaret op de vloer laat vallen. Of een boekhouder die tegen een collega zegt: 'Dit ontdekken externe accountants nooit, we komen er wel mee weg. Af en toe mag je de regels best bijbuigen.' Controlegroepen zagen cafégangers en boekhouders die zich wel netjes aan de fatsoensnormen hielden.


Na afloop vulden de proefpersonen vragenlijsten in. Wat bleek? Doordat een normoverschrijder uitstraalt dat hij zelf de regels bepaalt, zien we hem eerder als degene die het voor het zeggen heeft. Het bekende psychologische effect 'macht corrumpeert' werkt dus ook andersom. Een brave Hendrik is ongeschikt als baas. Juist iemand die het niet zo nauw neemt met de regels, zien we als potentiële leider.


De onderzoekers beweren een primeur te hebben met deze ontdekking. Maar Jack wist het natuurlijk allang. Dacht u nou echt dat 'een van Nederlands meest erkende communicatiestrategen' in een bui van geilheid op zijn adjudant zou springen? Het was een uitgekiende carrièremove.


post@toniemudde.nl twitter.com/toniemudde


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden