Jachtseizoen 'kleine sporten' is blijkbaar geopend

Zoals ISU-voorzitter Cinquanta vooral de Nederlandse schaatsenclave verbijsterde met radicale voorstellen om de sport te hervormen, werd de hockeysport vorige week opgeschrikt door een regelwijziging met ingrijpende gevolgen. Vanaf september duren hockeywedstrijden niet langer twee keer 35 minuten, maar vier maal 15. Niet alleen de verkorting van de speeltijd met 10 minuten, maar de timing van de internationale hockeyfederatie (FIH) wekte onvrede.


Evenals het schaatsen worstelt ook het hockey met zijn wankele, olympische status. De 23 schaatsmedailles voor Nederland in Sotsji markeerden ongewild het faillissement van een minisport. Op een Open NK zit buiten Nederland niemand te wachten en van die folklore wil Cinquanta rigoureus afscheid nemen. Hockey wordt in iets meer landen als topsport beoefend, maar stond op de nominatie om van het olympische programma te worden afgevoerd.


De ironie wil dat juist de hockeysport zich het laatste decennium heeft ontwikkeld als trendsetter in de modernisering van de topsport. De European Hockey League fungeerde als een laboratorium, waarin nieuwe regels werden bedacht om de sport aantrekkelijker te maken. Zo bleek de introductie van de 'selfpass' een gouden vondst, waardoor hockey - met zijn voortdurende wisselingen van spelers - veel sneller werd.


Op topniveau werken coaches in 'shifts' van maximaal 7 minuten voor de spelers en wordt hun belastbaarheid nauwkeurig gemeten. Fitness en techniek zijn de belangrijkste kwaliteiten geworden, die beslissen over winst of verlies. De nieuwe speeltijd lijkt een handreiking aan de zwakkere landen, met een minder brede basis. Ze staan straks 10 minuten korter op het veld, al heeft de FIH daar een trucje op bedacht.


Elke strafcorner wordt nu 'beloond' met 40 seconden extra speeltijd. Wie dat verzonnen heeft, moet - in de terminologie van schaatsster Ireen Wüst - een paar borrels hebben gedronken. Een ploeg die voorstaat, heeft er geen belang bij om een strafcorner te forceren. Zelfs een mogelijke treffer wordt immers 'bestraft' met een verlenging van de speeltijd. En voor het publiek is de 'klok' zo niet meer bij te houden.


Opnieuw illustreerde de FIH met zijn overval dat het in een ivoren toren leeft. Zelfs hockeylanden als Nederland en Duitsland werden niet geconsulteerd. Voor de bondscoaches en de internationals van beide landenteams kwam de aangepaste speeltijd als een konijn uit de hoed. Blauw gravel in de tennissport? Nadal, Djokovic en Federer uitten hun afkeer over het experiment in Madrid en er wordt weer normaal op 'rozerood' gravel gespeeld.


De hockeysport hoeft geen nieuwe formats te bedenken. De grootste valkuil is de gebrekkige mondialisering en die wordt ook met de nieuwe World Hockey League niet meteen opgeheven. Voor de Nederlandse teams begint het WK, eind mei in Den Haag, eigenlijk pas in de halve finales. De concurrenten komen niet ineens dichterbij door ze vier 'sets' van 15 minuten te laten hockeyen. Een technisch directeur bij de FIH zou het vast niet hebben bedacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden