Jachtfoto's prins Bernhard in Afrika duiken op

Prins Bernhard met de slagtanden van een olifant, de horens van een antilope, de kop van een luipaard. Tientallen unieke foto's van de prins op safari in Oost-Afrika zijn opgedoken uit een magazijn van het Academisch Ziekenhuis van Utrecht. De Volkskrant publiceert morgen een selectie.

Prins Bernhard op safari in Oost-AfrikaBeeld Prof. dr. J.F. Nuboer

De foto's zijn gemaakt door prof. dr. J.F. Nuboer, die bijna dertig jaar hoogleraar heelkunde was. Hij ging in 1970 met emeritaat. De foto's hebben enkele decennia onbeheerd in een oude doos gelegen met het opschrift 'Nuboer'.

Vanaf 1953 ging prins Bernhard, die maandag tien jaar geleden overleed, op safari naar Tanganyika, het tegenwoordige Tanzania. Hij had daar met vrienden een stuk grond van ongeveer duizend hectare gepacht met de bedoeling te jagen op groot wild: olifanten, neushoorns, buffels en antilopen. De prins volgde daarmee het spoor van zijn vader, een Duitse landjonker die in 1903 voor het eerst op safari was gegaan.

Van de reizen van prins Bernhard naar de jachtvelden van Oost-Afrika zijn amper foto's bekend. De beelden die nu ter beschikking zijn gekomen van de Volkskrant moeten zijn gemaakt door prof. Jan Nuboer. Deze was verwoed fotograaf. Hij was lijfarts van prins Bernhard, huisvriend van de Oranjes en kind aan huis op Soestdijk, het woonpaleis van Juliana en Bernhard.

Ook was de hoogleraar heelkunde een fanatiek jager. Operatieschema's werden aangepast op jachtpartijen. In de jaren vijftig behoorde Nuboer een aantal keren tot het gezelschap dat met Bernhard door het dorre land van Tanganyika trok. De foto's getuigen ervan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden