Jacht op primeur

Annemarie van Gelder is gefascineerd door het 'registratiesysteem' in de hersenen, dat kan worden uitgeschakeld na een vreselijke gebeurtenis. Zelf maakte ze het mee na een auto-ongeluk, in haar eerste thriller overkomt het journaliste Tanya Rombach van De opening....

In De ezelsbrug (Signature; fl 29,95) gaat deze Tanya op reportage naar het fictieve Oostervoort, waar drugsverslaafden tegen hun wil zouden worden behandeld in Het Spartahuis. Het lijkt een hopeloze onderneming, het is nog geen enkele journalist gelukt binnen te komen. Maar Rombach, die samenwerkt met fotograaf Corne Peters, heeft in haar jeugd in Oostervoort gewoond. Zij kent de dochter van een van de directeuren, Linda van der Wiek.

Haar ouders willen Rombach graag ontvangen. Het wordt een wat ongemakkelijk samenzijn, want zij hebben hun dochter sinds haar zeventiende niet meer gezien. Vermoedelijk is ze in de prostitutie terechtgekomen. Uiteindelijk krijgen Rombach en Peters toestemming om Het Spartahuis te bezoeken, maar veel wijzer worden ze niet. Er zou een zoon van een minister zijn opgenomen, maar die krijgen ze niet te zien. De reportage wordt een mislukking.

Dat ziet de lezer al van verre aankomen. De hoofdstukken, die zich in 1995 afspelen, worden opnieuw afgewisseld met flashbacks naar de jaren waarin Tanneke (de latere Tanya) in Oostervoort op school zit. Die terugblikken blijken de belangrijkste thema's van deze 'psychologische thriller' te bevatten.

Wie is Wendy? Waardoor is Tanya bijna al haar jeugdherinneringen kwijt? De jacht op de primeur van dat mysterieuze Spartahuis en de terugblikken hebben tot ver in het boek niets met elkaar te maken. Pas heel laat wordt - uiteraard - duidelijk hoe een en ander in elkaar steekt.

De ezelsbrug is geen onverdienstelijk debuut, al zijn er nogal wat losse eindjes. Hoe zit het bijvoorbeeld met die verslaafde ministerszoon, wat is er met Tanya's moeder gebeurd, waar is Linda gebleven, en bovenal: hoe 'misdadig' is dat Spartahuis nu eigenlijk?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden