Jacht op overvallers geopend

Overvallen loont niet, dat wil Almere duidelijk maken in een offensief gericht tegen overvallers van winkels.

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman

Bij de Dolcis in het centrum van Almere zit de schrik er nog goed in. Ruim twee weken geleden is de schoenenwinkel overvallen.

‘Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen’, zegt een 23-jarige medewerkster. De meiden proberen gewoon door te werken, vertelt ze. ‘We praten er veel over onderling, zo houden we elkaar op de been. We zijn een sterk team.’

De schoenenverkoopster voelt zich ‘gesteund’ door de extra politie-inzet in de stad om de overvallers te stoppen. De politie is donderdag zichtbaar aanwezig in het winkelgebied. Twee politiepaarden paraderen door het stadshart. Politiemensen gaan de winkels langs met flyers en posters. In veel winkels is de politieposter met de tekst ‘Stop Overvallen’ meteen voor het raam gehangen.

De politie Flevoland en de gemeente halen deze maand alles uit de kast om de reeks overvallen te stoppen. Sinds september zijn in Almere 22 winkels en supermarkten overvallen. In de provincie bedraagt het aantal overvallen sinds augustus 40. Een politiehelikopter cirkelt boven de stad, voornamelijk tijdens de risico-uren – de openingstijd en de sluitingstijd van de winkels. Twintig agenten uit de regio Utrecht lopen sinds deze week met het korps Flevoland mee.

De oproep van burgemeester Jorritsma aan de winkeliers om zo min mogelijk papiergeld in kas te hebben, is overgenomen. De winkeliers gaan pinnen in de winkels stimuleren. Wie pint in Almere, maakt zelfs kans om een reis naar New York te winnen.

‘De overvallen zijn prioriteit nummer één’, zegt politiewoordvoerder Sven van der Burg. ‘Er is meer blauw op straat en er zijn meer rechercheurs op deze zaak gezet. We willen jongeren duidelijk maken: overvallen lonen niet, want de kans is groot dat je wordt gepakt.’

De overvallen hebben min of meer het zelfde patroon. Twee jongens van een jaar of 18 met een bivakmuts of andere gezichtsbedekking komen de winkel in. Ze bedreigen het personeel en soms ook de klanten. Dit gebeurt in veel gevallen met een mes, en soms met een vuurwapen.

De politie spreekt van gelegenheidsdaders van ongeveer 18 jaar; die zich vervolgens uit de voeten maken met een scooter of fiets. ‘De buit is vaak niet meer dan een paar tientjes, maar de impact op de slachtoffers is enorm. De jongens beseffen niet wat ze aanrichten.’

Vorige week vrijdag en afgelopen woensdag hebben gemeente en politie overlegd met onder anderen de managers van de supermarkten, de Kamer van Koophandel en andere organisaties om afspraken te maken om de veiligheid te verhogen.

Ben je in de buurt van een supermarkt, kun je opeens een sms’je ontvangen: ‘Zie je iets verdachts, bel 112.’ In de omgeving van supermarkten en andere mogelijke doelwitten is gekeken naar potentiële verstopplekken. Ouders en scholen in Almere zijn opgeroepen op te letten of sommige jongeren opeens meer te besteden hebben dan logisch zou zijn op grond van hun inkomsten.

Sinds de extra alertheid zijn er geen overvallen meer geweest. Maar er zijn ook nog geen daders gepakt. Er zijn winkeliers in Almere die onderkoeld reageren, maar de meesten zijn gewoon bang. Zo bang zelfs, zegt de eigenaar van de Plus Supermarkt, dat hij zo weinig mogelijk over de extra veiligheidsmaatregelen wil vertellen. Hij spreekt er geregeld met zijn personeel over, zegt hij. Doelwit zijn ze nog niet geweest.

Het winkelend publiek reageert vooral laconiek. Maar volgens de medewerksters van Van Dalen, niet ver van Dolcis, is het niet alleen door de kredietcrisis dat het rustiger dan gewoonlijk is in de zaak. Ze kennen slachtoffers die een mes tegen hun keel hebben gehad, vertellen ze. ‘Je wordt er bang van. In veel van deze winkels werken voornamelijk vrouwen. Je hoort de helikopter de hele tijd’, zegt Miranda (45).

Miranda denkt dat de overvallers iemand vooruit sturen om te kijken welke winkel pas veel klanten heeft gehad en wat voor personeel er staat. Als er volgens hem genoeg in kas is, belt hij zijn maten om toe te slaan.

Dat het nu al weer twee weken rustig is, maakt Miranda’s 23-jarige collega niet gerust. ‘Nu haalt de politie alles uit de kast wat nodig is, maar probeer maar eens zo’n razendsnelle overval te voorkomen. Dan moet je bij elke winkeldeur een politieagent neerzetten. Dat is onmogelijk natuurlijk, helemaal op de lange termijn.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden