Jacht op Kadhafi volop gaande

Vrijwel alle strategische punten in de Libische hoofdstad Tripoli zijn in handen van de rebellen. Alleen bij de haven en bij het hoofdkwartier van Moammar Kadhafi wordt nog gevochten. Kadhafi is spoorloos.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Heeft Kadhafi zich verschanst in zijn versterkte hoofdkwartier Bab al-Aziziya? Mustafa Abdel Jalil, voorzitter van de Nationale Overgangsraad, erkent dat hij het niet weet. Maar hij wil dat Kadhafi levend wordt opgepakt. Net zoals is gebeurd met zijn zoons Saif Al-Islam, Saadi en Muhammad.

Ook het Internationaal Strafhof wil Kadhafi in handen krijgen en in Den Haag berechten voor misdaden tegen de menselijkheid. Maar daarvoor moet hij wel eerst worden gevonden. En hoofdaanklager Moreno-Ocampo moet ook nog eens afwachten of de geruchten kloppen dat achter de schermen zou worden onderhandeld over Kadhafi's aftocht. Venezuela, Cuba en Rusland zouden mogelijke bestemmingen zijn.

Het Pentagon houdt het er voorlopig op dat Kadhafi nog altijd 'in Libië' is. Dat zou in zijn geboorteplaats Sirte kunnen zijn of, zoals nieuwszenders BBC en Al-Arabiya maandagavond meldden, in een ziekenhuis in of nabij Tajoera.

Rond Kadhafi's hoofdkwartier vinden nog altijd zware gevechten plaats. In de buurt van de compound werden maandag herhaaldelijk geweerschoten en luide explosies gehoord.

Leger sufgebeukt door Navo p3

Profiel Kadhafi revolutionair leider p4

Rebellen Strijd tegen chaos p5

Commentaar laatste loodjes p22

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden