Jacht op betogers in Egypte na nieuwe wet

De Egyptische autoriteiten maken geen half werk van de zondag afgekondigde wet tegen de vrijheid van demonstratie. De openbaar aanklager heeft woensdag de arrestatie gelast van twee seculiere activisten die begin 2011 een prominente rol speelden in de opstand tegen president Hosni Mubarak.

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROB VREEKEN

AMSTERDAM - Ahmed Maher en Alaa Abdel Fattah worden gezocht omdat zij betrokken waren bij betogingen dinsdag in de hoofdstad Caïro waarvoor geen toestemming was verleend. Zij zouden hebben 'opgeroepen te demonstreren in strijd met de wet', aldus het arrestatiebevel. 24 andere activisten werden dezelfde dag al opgepakt. Zij zullen zeker vier dagen in hechtenis blijven.

Tien van de vijftig leden van de grondwetscommissie hebben gisteren hun werk opgeschort uit protest tegen de arrestaties. Het inzetten van waterkanonnen tegen vreedzame betogers brengt 'het risico van een explosie' met zich mee, zei Khaled Youssef, een van de tien. 'Wij werken aan een grondwet die de vrijheid van het Egyptische volk moet garanderen.'

Volgens Heba Morayef, onderzoeker in Egypte van Human Rights Watch, blijkt uit videobeelden dat er dinsdag van de kant van de betogers geen sprake was van enig geweld of van provocaties. 'Ze kwamen met waterkanonnen en pakten iedereen op die hun voor handen kwam. Vrouwen werden geslagen tijdens hun arrestatie.'

Een groep van vijftien gearresteerde vrouwen en tien mannen werd dinsdagnacht door de politie tientallen kilometers buiten Caïro gebracht en langs de snelweg in de woestijn uit de bus gezet. Onder de vijftien bevond zich de bekende activiste Mona Seif, oprichtster van de campagne 'Nee tegen militaire rechtszaken'.

De militaire rechtspraak voor burgers was het doelwit van een van de twee betogingen dinsdag. De andere was gericht tegen de zondag van kracht geworden wet die volgens mensenrechtenorganisaties de vrijheid van demonstratie op onaanvaardbare wijze inperkt.

Navi Pillay, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, roept de Egyptische regering op de wet te wijzigen. Volgens haar is er een 'reëel risico dat de levens van vreedzame betogers in gevaar komen', doordat veiligheids-troepen voortaan makkelijker zullen grijpen naar 'buitensporige methoden'. Hoewel de wet in de eerste plaats is gericht tegen de islamistische Moslimbroederschap treft die volgens Morayef ook groepen aan de andere kant van het politieke spectrum.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden