Jacht en plezier

Het verbieden van plezierjacht is getuigenispolitiek die onze hypocriete omgang met de natuur versterkt.


Het dier wordt in Nederland met veel liefde, maar ook met veel hypocrisie omgeven. Nederlanders zijn dol op hun dieren, maar eten ook graag vlees, waarbij velen de voorkeur geven aan de goedkope producten van de bio-industrie.


Ook het debat rond de jacht is niet vrij van zulke hypocrisie. Veel Nederlanders eten graag wild, maar het afschieten van dieren stuit in de hedendaagse stadscultuur op steeds grotere weerstand. Van de weeromstuit zeggen de jagers dat zij echt niet voor de lol jagen.


Maar zouden zij werkelijk met tegenzin op konijnen en herten schieten, slechts gemotiveerd door de wens het agrarisch gewas te beschermen of de wildstand te beheren? Omdat jagers zo in het defensief zijn gedrongen, durven zij nauwelijks meer te erkennen dat zij plezier beleven aan een sport met een lange traditie.


In hun plan Mooi Nederland willen PvdA, D66 en GroenLinks de 'plezierjacht' verbieden. Jagen is slechts geoorloofd als het een nuttig doel dient, zoals gewasbescherming of faunabeheer. Daarom willen ze de wildlijst van vrij bejaagbare dieren (onder meer haas, fazant en konijn) afschaffen.


Maar waarom zou het afschieten van wild voor consumptie geen nuttig doel zijn? Tegen het doden van dieren hebben de meeste mensen geen principiële bezwaren, gelet op de vleesconsumptie. Een afgeschoten haas of fazant heeft waarschijnlijk een beter leven gehad dan het varken dat in een te krappe behuizing wordt vetgemest alvorens het zijn einde vindt in een slachthuis.


Bij de jacht wordt vooral het motief aanstootgevend gevonden. De medewerker van het abattoir doet zijn werk, de jager beleeft er plezier aan. Het debat over de motieven van de jager is echter heilloos. Is de jacht alleen aanvaardbaar als de jager er eigenlijk geen zin in heeft? En wie controleert dat?


PvdA, GroenLinks en D66 hebben natuurlijk gelijk als zij stellen dat jagen aan regels moet worden gebonden. De jacht moet een functie hebben en mag niet zulke vormen aannemen dat de wildpopulatie gevaar loopt. Het verbieden van 'plezierjacht' is echter een vorm van getuigenispolitiek die onze hypocriete omgang met de natuur alleen maar versterkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden