Jaarwisseling verloopt wereldwijd rustig

De jaarwisseling is rustig verlopen in Europa en elders in de wereld. In Parijs vierden 400.000 mensen op straat het begin van 2007...

ANP

Veel andere festiviteiten in Groot-Brittannië waren afgelast vanwege het slechte weer. In Berlijn begon een groot feest bij de Brandenburger Tor, waar een miljoen mensen op af waren gekomen, een stuk later door het slechte weer. De traditionele feesten in Madrid waren afgelast na de aanslag van zaterdag op het vliegveld Barajas.

In de Roemeense hoofdstad Boekarest en de Bulgaarse hoofdstad Sofia vierden tienduizenden mensen dat beide landen zijn toegetreden tot de Europese Unie. ‘Dit is een moment van grote vrijheid voor ons. Door toe te treden tot de EU krijgen we vrede en welvaart’, zei de Roemeense president Basescu tegenover een grote mensenmenigte. Zijn Bulgaarse collega Parvanov sprak over een ‘hemels moment’.

Honderden Italianen hebben tijdens de viering van oud en nieuw verwondingen opgelopen door vuurwerk. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken vielen er zeker 526 gewonden. Voorafgaand aan de jaarwisseling namen de autoriteiten 90 ton illegaal vuurwerk in beslag en arresteerden ze 46 personen.

Ook aan de andere kant van de wereld, in de Filipijnen, vielen ruim negenhonderd gewonden door ongelukken met vuurwerk. Op de eilandengroep wordt traditioneel veel vuurwerk afgestoken om de boze geesten te verdrijven.

Sydney vierde als eerste miljoenenstad ter wereld de jaarwisseling. Ongeveer een miljoen mensen stroomden samen bij de haven van de Australische stad om te kijken naar de jaarlijkse spectaculaire vuurwerkshow.

In Bangkok werden de feestelijkheden afgelast na bomaanslagen die twee mensen het leven kostten. Tienduizenden mensen die waren samengekomen voor het Central World Plaza in de Thaise hoofdstad, werden weer naar huis gestuurd.

In New York op Times Square verwelkomden honderdduizenden mensen het nieuwe jaar. Onder strenge veiligheidsmaatregelen keken de feestvierders toe hoe de glinsterende nieuwjaarsbal naar beneden zakte. Wereldwijd keken een miljard mensen via televisie naar de festiviteiten op het befaamde plein.

Duizenden agenten in uniform en in burger leidden het feest in goede banen, terwijl helikopters van boven de zaak in de gaten hielden. Antiterreureenheden stonden paraat en bomhonden werden ingezet.

Paus Benedictus XVI riep maandag tijdens zijn nieuwjaarsmis de wereld op samen te werken aan vrede om zo het hoofd te kunnen bieden aan het terrorisme en gewapende conflicten die vaak door veel mensen worden vergeten. De kerkvorst pleitte voor een vredesakkoord in het Midden-Oosten.

Op het wereldberoemde Copacabana-strand in de Brazilaanse stad Rio de Janeiro hebben meer dan een miljoen mensen de jaarwisseling gevierd. Het beroemdste nieuwjaarsfeest van Brazilië ging traditioneel gepaard met een groots vuurwerk en tal van concerten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden