Jaarwisseling verliep op alle fronten rustig

Ondanks duizenden meldingen van vernieling, overlast, brandstichting, openlijke geweldpleging en geweld tegen hulpverleningsdiensten is oud en nieuw volgens de politie 'rustiger verlopen dan vorig jaar'. De politie registreerde in heel Nederland 7.566 incidenten, tegen 8.218 vorig jaar en 17 procent minder aanhoudingen.

Vuurwerk tijdens de Amsterdamse jaarwisseling bij het Scheepvaartmuseum op het Oosterdok. Beeld anp

Meer agenten dan vorig jaar, 78 om 59, werden het slachtoffer van fysiek geweld. 'Het verbale geweld tegen de politie zakte echter met bijna een kwart', meldt de politie. Het aantal vuurwerkincidenten is 'opvallend' gedaald (met 21 procent) en de politie registreerde minder brandstichtingen.
De brandweer rukte ruim 4.500 keer uit, bijna honderd keer vaker dan vorig jaar. Wel meldt de brandweer dat ze dit jaar met meer verbaal en fysiek geweld te maken hebben gehad. In verschillende plaatsen werden blussende brandweerlieden bekogeld. In Amersfoort ging een stoeptegel door de ruit van een brandweerauto. 'Onacceptabel en respectloos', stelt Brandweer Nederland in een verklaring.

Ook het Openbaar Ministerie (OM) meldt een rustiger jaarwisseling dan vorig jaar. Uit een eerste inventarisatie bleek dat de politie 276 mensen bij het OM aanleverde wegens, meestal, een geweldsmisdrijf. Vorig jaar waren dit er nog 377. Acht personen moeten maandag bij de 'supersnelrechter' voorkomen.

In de vier grote steden meldden brandweer, politie en ambulancemedewerkers dat ze het ongeveer net zo druk hadden als rond de vorige jaarwisseling. De politie van Amsterdam hield 157 personen aan rondom 648 incidenten.

Vuurwerk in Rotterdam. Beeld anp

Hulpverleners belaagd

In Utrecht werden 22 jonge mensen aangehouden. Daar had vooral de brandweer het veel drukker dan vorig jaar, vooral met autobranden. Twee jongens raakten zwaargewond toen ze van een balkon op de tweede etage vielen tijdens een oud en nieuw-feestje. In Veenendaal kwam een 57-jarige man om het leven door brand in zijn woning.

In Den Haag reed een 25-jarige automobilist in op een groep mensen. Twee mensen moesten naar het ziekenhuis. De beginnende autobestuurder zou ruim zes keer meer alcohol hebben gedronken dan toegestaan. 'Den Haag heeft een drukke, maar feestelijke jaarwisseling beleefd', aldus burgemeester Jozias van Aartsen. 'Uiteindelijk hebben we niet meer problemen gehad dan op een drukke stapavond met veel mensen op de been.'

In Rotterdam rukten brandweer en ambulances ruim 700 keer uit. Veertien auto's gingen in vlammen op. Hulpverleners die op een brand af waren gekomen, werden door omstanders bestookt met vuurwerk. De politie moest daar het publiek op afstand houden en voerde charges uit. Ook in het Brabantse Oss zijn hulpverleners belaagd met vuurwerk. Agenten werden geslagen en bekogeld, de politie sprak van 'een geweldsexplosie'. In Tilburg en in Amersfoort hebben jongeren met vuurwerk, flessen en stenen gegooid naar brandweer- en politiemensen die aan het werk waren.
In Leeuwarden werden ook agenten met vuurwerk bestookt. De politie schermde daar een krat illegaal zeer zwaar vuurwerk af totdat medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) het onschadelijk hadden gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.