JAAROVERZICHT 2006 Januari - December

Israëls premier Ariel Sharon, hier op een foto uit 2005, belandt op 4 januari na een hersenbloeding op de intensive care....

Voor de veiligheid van Awacs-piloten moet bij het Limburgse Schinveld een bos wijken. De actiegroep Groen Front wil dat op 8 januari voorkomen.

Hij is de eerste indiaan die het in Zuid-Amerika tot president schopte. Zondag 22 januari wordt Evo Morales, hier bij een ceremonie in Tiwanacu, beëdigd

In Ramallah op de Westelijke Jordaanoever vieren Hamas-aanhangers de overwinning op Fatah bij de Palestijnse verkiezingen van 26 januari.

Het is de winter van de ingestorte daken. Op 29 januari worden honderden duivenmelkers uit heel Europa, bijeen in het Poolse Katowice, bedolven.

Samen met dertien anderen wordt zondagavond 30 januari, na twee jaar voorbereiding, Willem Holleeder gearresteerd (hier op een foto uit 2004).

Februari

De collectie Goudstikker wordt uitgepakt. 6 februari belt staatssecretaris Van der Laan de erven: het grootste deel van de collectie keert bij hen terug.

Nadat ze vier keer zijn uitgesteld, worden 7 februari op Haïti verkiezingen gehouden. Het enthousiasme om te stemmen is groot.

Bewoners van Terschelling zullen na donderdagnacht 9 februari voor topaanbod zorgen in de categorie sportschoenen op Marktplaats.

In een kille schaatshal beleeft schaatser Bob de Jong op 24 februari tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn zijn finest hour: goud op de 10 kilometer.

Maart

Geen film springt eruit bij de Oscaruitreiking op zondag 5 maart. De homowestern Brokeback Mountain wint er drie, o.a. voor regisseur Ang Lee.

PvdA feest in Utrecht na de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart. Wouter Bos zegt er profetisch: 'We hebben het vertrouwen van de kiezer te leen.'

1,6 miljoen tv-kijkers hebben zaterdag 18 maart geen politiek-correcte bedenkingen tegen het SBS' tv-programma Groeten terug.

De laatste weken van maart is Parijs als vanouds toneel van betogingen. Het gaat dit keer om een omstreden wet over arbeidscontracten voor jongeren.

April

Met het oog op de play-offs en het WK is de eredivisie dit seizoen vroeg afgelopen. Beslist is zij nog eerder: PSV is al op 9 april landskampioen.

11 april: arrestatie maffiabaas Bernardo Provenzano, op de vlucht voor de politie sinds 1963 - een gelijkende opsporingsfoto was nooit voorhanden.

In zijn café wordt op 20 april Thomas van der Bijl vermoord. De horecaslogan die hij hanteerde, is inmiddels beroemder dan het slachtoffer.

Klassieke veldslag in blauw en groen, geleverd voor, tijdens en na de playoff-wedstrijd Feyenoord-Ajax op 23 april. Ajax won - de wedstrijd (2-4).

Rippers eisten de mp3-speler van de 17-jarige Joe Van Hulsbeeck. Hij overleefde zijn weigering niet. 23 april wordt in Brussel een stille tocht gehouden.

Taïda Pasic heeft van Rita Verdonk te horen gekregen dat zij binnen

28 dagen, uiterlijk 28 april, Nederland moet hebben verlaten.

Mei

Dag van de Arbeid, Chicago: een demonstratie tegen plannen om de naar schatting 11 miljoen illegalen in de VS verder te criminaliseren.

Kinderen sjouwen water dat deel uitmaakt van hulpgoederen voor de binnenlanden van Suriname, die getroffen zijn door een watersnoodramp.

Beeld vanuit Yogyakarta op Mount Merapi, die 14 mei lava braakte. De overheid heeft duizenden bewoners moeten evacueren.

Een overlevende politieman ligt tussen collega's die zijn gestorven in gevechten met rebellerende militairen op 25 mei in Oost-Timor.

Een maand na de aardbeving van 27 mei op Java zit een man voor zijn verwoeste huis bij Yogyakarta.

De Duitse paus Benedictus XVI bezoekt zondag 28 mei het voormalige concentratiekamp Auschwitz.

Juni

Elco Brinkman, CDA-coryfee en voorman van Bouwend Nederland, wordt op 10 juni door de Volkskrant uitgeroepen tot invloedrijkste Nederlander.

Ex-president van Liberia Charles Taylor, verdacht van oorlogsmisdaden, wordt in Nederland berecht en 20 juni overgebracht naar de Scheveningse gevangenis.

Dell haalt miljoenen door Sony geleverde batterijen uit laptops terug na verschillende incidenten waarbij laptops 'spontaan' in brand vliegen.

Hoofdrolspelers in het Tweede Kamerdebat op 29 juni rond de nationaliteit van het VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Al, dat leidt tot het einde van Balkenende II.

Juli

De scheidsrechter mist in de WK-finale tussen Italië en Frankrijk (9 juli, 1-1) de kopstoot die Zidane aan Materazzi uitdeelt. De camera's zijn meedogenloos.

De trots van herrijzend Bos en Lommer wordt op 11 juli ontruimd. Het nieuwe flatgebouw in de Amsterdamse buurt vertoont ernstige bouwgebreken.

Aanhangers van de Congolese presidentskandidaat Oscar Kashala lynchen tijdens een verkiezingsbijeenkomst op 15 juli zo'n dertig tegenstanders.

Aan het eind van de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse, dinsdag 18 juli, wordt het evenement gestaakt. Er zijn twee deelnemers overleden.

Augustus

Tijdens een concert van Zuco 103 stort zondagavond 6 augustus een trap aan de Utrechtse Oudegracht in. Van de gewonden overlijdt er later één.

Op Britse luchthavens is het dit hoogseizoen een chaos nadat na aanslagdreigingen de veiligheidsmaatregelen zijn verscherpt. ruzie. Ter inspiratie heeft het politburo van het magazine alvast enkele vragen bedacht waarop antwoord gewenst is.

Hugo Chávez bezoekt Fidel Castro op 13 augustus in het ziekenhuis van Havanna - met een schilderij van de Mexicaan David Alfaro Siqueiros.

24 jaar na de laatste Europese atletiektitel voor Nederland, wint Bram Som op 13 augustus goud op de 800 meter tijdens het EK atletiek in Göteborg.

Gif in de havenstad Abidjan in Ivoorkust, afkomstig van het schip Proba Koala dat in de nacht van 19 augustus 400 ton verontreinigde olie loosde.

September

Premier Balkenende tijdens een verrassingsbezoek aan Kamp Holland in Uruzgan, op 26 augustus: 'Aan stof hier geen gebrek, tsjongejongejonge.'

De Japanners hebben er lang op moeten wachten, maar op 6 september maakt de geboorte van prins Hisahito een eind aan de constitutionele crisis.

Donderdag 7 september verdwijnt de Geldropse Melanie Sijbers (15). Acht dagen later wordt haar lichaam gevonden. Ze wordt op 29 september begraven.

De eerste vrouw ging in 1963 de ruimte in. Op 17 september volgt de eerste vrouwelijke ruimtetoerist: Anousheh Ansari, die haar schoonvader luchtkust.

De ministers Sybilla Dekker en Piet Hein Donner zijn zojuist in de Tweede Kamer afgetreden naar aanleiding van het Schipholbrandrapport.

Vlakbij de Duits-Nederlandse grens ligt de futuristische magneetspoorbaan van het Duitse Lathen, waar op 23 september een ernstig ongeluk gebeurt.

Hij verkeert in de nadagen van zijn politieke leven, maar Tony Blair en zijn vrouw kennen op het Labour-partijcongres in Manchester de pr-etiquette.

Oktober

De vreedzame Amish-gemeenschap wordt 3 oktober ruw geconfronteerd met de moderne maatschappij: een man richt een slachtpartij aan op een school.

Madonna adopteert een Malawisch jongetje en de wereld zal het weten, mede door deze foto, gemaakt door haar eigen woordvoerder, Liz Rosenberg.

The bubble is back. YouTube-oprichters Chad Hurley (29, links) en Steven Chen (27) cashen op 9 oktober 1,6 miljard dollar dankzij veelvraat Google.

De Koude Oorlog lijkt terug. Ook op 9 oktober houdt Noord-Korea, volgens Bush deel van 'de as van het kwaad', een kernproef.

De Otapan keert op 16 oktober terug in Amsterdam, teruggestuurd uit Turkije, waar bleek dat het vijftig maal zoveel asbest bevatte als was opgegeven.

Schoolkinderen in Voorburg bij de presentatie, 16 oktober, van de canon van de Nederlandse geschiedenis, met 50 'vensters tussen hunebed en euro'.

De vrouw van Samir A. arriveert bij de Amsterdamse 'bunker', waar op 16 oktober het proces tegen de terreurverdachte begint.

Het veroorzaakt verkeerschaos en haalt de voorpagina's van de kranten: de concertserie van Marco Borsato in het Arnhemse Gelredome.

IJsland hervat de walvisvangst, ondanks een moratorium. Op 22 oktober wordt deze vinvis ontleed op de kade van Hvalfjordur.

Haagse tram- en buschauffeurs hebben geen fiducie in marktwerking en staken 25 oktober uit protest tegen de aanbesteding van het openbaar vervoer.

November

De Hollandse herfst was behalve warm ook nat. Zo nat dat een kudde paarden bij het Friese Marrum ingesloten raakte door het hoge water.

Saddam Hussein doet er 5 november allerminst het zwijgen toe als de rechter het doodvonnis tegen hem uitspreekt.

Niet eerder sinds 2002 werden er in Gaza bij een Israëlische aanval zo veel burgers gedood als bij deze 'onbedoelde tragedie' op 8 november: 18.

Lang heeft Bush zijn minister van Defensie gesteund, maar na de 'historische verkiezingsnederlaag' treedt Donald Rumsfeld 8 november af.

Het graf van Jacqueline Wittenberg wordt onderzocht. Het moordwapen, dat er volgens Maurice de Hond in ligt, wordt 9 november niet gevonden.

Het nieuws slaat 17 november hard in: marteling door Nederlandse militairen in Irak in 2003. Minister Kamp op persconferentie: 'Geen strafbare feiten.'

Of ze het gaat redden tegen Sarkozy is de vraag, maar op 17 november is Ségolène Royal definitief de socialistische hoop voor de presidentsverkiezingen.

De twijfels waren groot, maar Daniel Craig overtuigt als James Bond in Casino Royale, zonder stiff upper lip maar met geprononceerde onderlip.

Op de mooie zondagse namiddag van 26 november hebben krakers na drie weken Fort Pannerden 'heroverd' op de gemeente Lingewaard.

Geënsceneerd of niet? Silvio Berlusconi zakt tijdens een speech ineen, live op tv, waardoor hij niet kan verschijnen bij een rechtszaak tegen hem.

December

Zeventien kinderen (tot 13 jaar) zijn in 2006 in Nederland om het leven gebracht. Jesse Dingemans werd door een indringer op zijn school vermoord.

Muhammad Yunus neemt op 10 december de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst. Hij is bedenker van het succesvolle microkredietenconcept.

Ammar en Sara werden in 2004 door hun vader ontvoerd naar Syrië, vluchtten naar de Nederlandse ambassade en zouden deze maand terugkeren.

Een helikopter vult zijn watertank in het meer bij Mount Beauty, Victoria, Australië. Het gebied heeft als elk jaar veel last van bosbranden.

Schoen gedragen door een van de prostituées die deze maand in Ipswich zijn vermoord. De politie heeft twee verdachten opgepakt.

Oud-Enron-bestuurder Jeffrey Skilling gearmd met zijn vrouw Rebecca bij de gevangenis waar hij vanaf 13 december zijn 24-jarige straf gaat uitzitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden