Jaarlijkse zeehondenjacht Canada geopend

In Canada is maandag het omstreden zeehondenjachtseizoen weer voor geopend verklaard. Verwacht wordt dat een veertigtal boten aan het jachtseizoen zal deelnemen, afkomstig uit havens in Nova Scotia, New Brunswick en Prince Edward-Eiland....

AP

Het quotum voor de zeehondenjacht is dit jaar op 270.000 dieren gesteld. Dat is 65.000 minder dan vorig jaar, omdat door de slechte conditie van het ijs dit jaar veel zeehondenpups zijn verdronken. De vissers in de afgelegen eilandgemeenschappen van Quebec en Newfoundland zeggen dat de jaarlijkse jacht op zeehonden voor hen noodzakelijk is, omdat ze anders niet kunnen rondkomen. Volgens dierenrechtenactivisten van de Amerikaanse Humane Society is de conditie van het ijs dit jaar echter zo slecht, dat de jacht in het zuidelijke deel van de Golf van St. Lawrence niet verantwoord is.

Vorig jaar wist de Humane Society aandacht op zich te vestigen door ex-Beatle Paul McCartney en zijn toenmalige echtgenote Heather Mills McCartney in te schakelen in de strijd tegen de jaarlijkse zeehondenjacht. In het verleden hebben actrices Brigitte Bardot en Pamela Anderson zich eveneens actief tegen de jacht ingezet.

Van de gedode zeehonden wordt het spek en de pels afgestroopt. In de VS zijn sinds 1972 producten afkomstig van zeehonden verboden. In de Europese Unie werden in 1983 de witte pluizige pelzen van zeehondenjongen een verboden goed. De Europese Commissie heeft vorige maand toegezegd te zullen onderzoeken of de zeehondenjacht in Canada op humane wijze verloopt. Tot dusver heeft de EC echter geweigerd in te gaan op het verzoek om een verbod in te stellen op alle producten gemaakt van (jonge en volwassen) zeehonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden