Nieuws
Jaarlijkse toespraak president Biden mogelijk al in teken van verkiezingscampagne
President Joe Biden geeft komende nacht zijn tweede State of the Union. De kans is groot dat daarin al de contouren zijn te ontwaren van een op handen zijnde verkiezingscampagne.
In hun jaarlijkse toespraak tot het Amerikaanse congres pochen presidenten ten overstaan van klappende senatoren en afgevaardigden doorgaans over hun verdiensten van het afgelopen jaar. Biden zal het hebben over de inflatie die gestaag afneemt en de lage werkloosheid. Ook zal hij zijn plannen voor het komende jaar toelichten.
Biden zal zich in harde bewoording afzetten tegen de Republikeinen die, anders dan vorig jaar, een meerderheid bezitten in het Huis van Afgevaardigden. Zij eisen een limiet op het schuldenplafond, dat elk jaar wordt verhoogd om de overheid draaiende te houden. Biden zal beargumenteren dat hun opstandigheid de sociale voorzieningen van Amerikanen bedreigt.
Ook zal hij spreken over de oorlog in Oekraïne, de dreiging van autoritair populisme en de Chinese ballon die de afgelopen week boven zijn land vloog.
Verkiezingscampagne
De kans is groot dat in de toespraak de contouren zijn te ontwaren van een op handen zijnde herverkiezingscampagne. Precies halverwege zijn eerste termijn staat hij er best goed voor als president. De afgelopen twee jaar heeft hij onder meer een infrastructuurwet aangenomen van 865 miljard euro. Deze gigantische investering moet de verouderde infrastructuur van de VS opknappen.
Ook komen er in het land honderden miljarden vrij voor klimaatinvesteringen. Omdat de gevolgen hiervan voor veel Amerikanen nog niet zichtbaar zijn, zal Biden dit jaar vaker het land intrekken om zijn successen aan kiezers te verkopen.
Niet ingeloste beloften
Tegelijkertijd heeft de president beloften gedaan die nog niet zijn ingelost. Zo pleitte Biden in zijn State of the Union van vorig jaar voor betaalbare kinderopvang, betere ouderenzorg en goedkopere woningen. Daarvan hebben Amerikanen nog niets gemerkt. Zij hebben nog steeds last van de inflatie, die weliswaar dalende is, maar nog altijd hoog: 6,45 procent.
Nu Biden zijn nipte meerderheid in het Huis van Afgevaardigden heeft verloren, zal het moeilijk voor hem worden om meer plannen te kunnen verwezenlijken. Zo pleiten de Democraten ervoor het recht op abortus vast te leggen in de wet. Dat zal hem niet lukken.
Een ander hoofdpijndossier: migratie. Sinds zijn presidentschap is het aantal migranten dat via de zuidgrens de Verenigde Staten wil binnenkomen, toegenomen. Het is de regering nog niet gelukt om hier een houdbare oplossing voor te vinden.