Nieuws

Jaarlijks doden stalbranden meer dan 100 duizend dieren, nieuwe regels moeten dat halveren

Over vijf jaar moet het aantal dodelijke stalbranden gehalveerd zijn. Om dit te bereiken, zullen veebedrijven zich moeten voegen naar strengere veiligheidseisen en worden zij vaker gecontroleerd.

Dylan van Bekkum
Een stal aan de Pannehoeven waar bij een brand ongeveer vierduizend varkens om het leven zijn gekomen. Beeld ANP
Een stal aan de Pannehoeven waar bij een brand ongeveer vierduizend varkens om het leven zijn gekomen.Beeld ANP

Dat schrijft demissionair minister Carola Schouten (Landbouw) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het beleidspakket van de minister is een reactie op een rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid in maart publiceerde. De raad concludeerde dat boeren te weinig doen om stalbranden te voorkomen en adviseerde een ‘nieuwe, meer resultaatgerichte aanpak’ met meer wettelijk verplichte veiligheidseisen. Jaarlijks komen er gemiddeld zo’n 140 duizend dieren om door stalbranden.

Schouten onderschrijft de conclusies van de onderzoeksraad en onderneemt daarom, ondanks haar demissionaire status, actie. De belangrijkste oorzaak van de branden is volgens de minister gebrekkige elektrische aansluiting in stallen, die bijvoorbeeld leidt tot kortsluiting. Daarom wordt een jaarlijkse keuring van de elektra van alle veestallen vanaf 2023 in Nederland verplicht. Gecertificeerde keurbedrijven zullen die gaan uitvoeren. Schouten wil ook de overlevingskansen van dieren vergroten indien er toch een brand uitbreekt. Hoe, dat onderzoekt de minister nog.

Grote veehouderijen

Hoe groter de stallen, hoe meer dode dieren bij stalbrand. Niet alleen huizen grotere stallen meer dieren, ze maken ook meer gebruik van technische installaties. Daarom zullen voor grote stallen strengere eisen gaan gelden: zo moeten er brandwerend materiaal en preventieve branddetectiesystemen aanwezig zijn. Wanneer deze veiligheidseisen wettelijk verplicht worden, maakt Schouten niet duidelijk. Ze spreekt van ‘in de toekomst’.

Bij grote veehouderijen moet vanaf 2024 bovendien iemand aanwezig zijn die een cursus brandveiligheid gevolgd heeft. Ook worden de grotere stallen om de drie jaar onderworpen aan extra, intensievere elektra-keuringen. Kleinere veehouderijen krijgen die keuring om de vijf jaar. Een veehouderij valt onder de strengere eisen als het meer dan 1.000 kalfjes, 500 melkgeiten, 2.500 varkens, 500 zeugen, 50 duizend legkippen of 100 duizend kuikens heeft. In samenspraak met haar collega-minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bespreekt Schouten nog of het mogelijk is een maximumaantal dieren per stal in te stellen.

Met strengere eisen voor veehouders denkt Schouten zowel het aantal stalbranden als het aantal dode dieren als gevolg van de branden in 2026 te halveren ten opzichte van 2020. Toen stierven 123 duizend dieren als gevolg van stalbranden. Anne Hilhorst, vicevoorzitter van Wakker Dier, spreekt tegen persbureau ANP van een doorbraak. ‘Dit zal honderdduizenden dieren van een gruwelijke dood besparen.’ De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) zegt in een reactie de maatregelen van Schouten te snappen, maar ziet wel praktische en financiële problemen voor veehouders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden