Jaarbudget Filipijnse mensenrechtencommissie vastgesteld: 16 euro

Het budget van de Filipijnse Commissie voor de Mensenrechten voor het komende jaar is vastgesteld: de instelling krijgt in totaal 16 euro om de uitwassen van de oorlog tegen drugs van president Rodrigo Duterte te onderzoeken.

Sacha Kester
President Rodrigo Duterte probeert een sluipschuttersgeweer uit. Beeld reuters
President Rodrigo Duterte probeert een sluipschuttersgeweer uit.Beeld reuters

Van de 152 aanwezige parlementariërs stemden er 119 voor de bezuiniging. Vorig jaar was het budget van de commissie nog 12,3 miljoen euro, maar volgens de voorzitter van het parlement is de instelling 'nutteloos'. 'Als ze de rechten van criminelen willen beschermen, dan halen ze het budget daarvoor ook maar bij de criminelen', zei Pantaleon Alvarez na de stemming in een interview.

De oorlog tegen drugs op de Filipijnen is zeer omstreden. Sinds Duterte in juni 2016 is aangetreden, zijn er al ruim 7.000 mensen vermoord, onder wie veel kinderen die zelf kleine gebruikers zijn, of door dealers zijn geronseld voor klusjes. De politie beroept zich steevast op noodweer, maar de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch onderzocht een flink aantal gevallen en concludeerde dat de verdachten vrijwel zonder uitzondering in koelen bloede waren vermoord, waarna de politie een pistool en wat drugs bij het lichaam legde.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Een 15-jarig meisje met het portret van haar vader die is vermoord door gemaskerde mannen. Van de 7.000 doden in de oorlog tegen drugs op de Filipijnen, zijn er 2.500 mensen gedood door de politie. De rest is het slachtoffer van doodseskaders. Beeld getty
Een 15-jarig meisje met het portret van haar vader die is vermoord door gemaskerde mannen. Van de 7.000 doden in de oorlog tegen drugs op de Filipijnen, zijn er 2.500 mensen gedood door de politie. De rest is het slachtoffer van doodseskaders.Beeld getty

Kleine golf van kritiek

De harde aanpak wordt door een groot deel van de bevolking omarmd, maar soms zwelt er een kleine golf van kritiek op als er extreme uitwassen aan het licht komen. Zo werden er onlangs beelden van veiligheidscamera's uitgezonden, waarop te zien was hoe de politie een 17-jarige jongen een steegje in sleurde, hem vertelde dat hij het op een rennen moest zetten, en hem daarna neerschoot.

Duterte heeft al vaker geïrriteerd gereageerd op kritiek van de mensenrechtencommissie. Hij heeft al eens gezegd dat deze maar moet worden opgeheven, om later te beweren dat dat een grapje was.

Het bestaan van de Filipijnse Commissie voor de Mensenrechten is vastgelegd in de grondwet die in 1987 werd ontworpen, een jaar na de val van dictator Ferdinand Marcos, in de hoop machtsmisbruik in de toekomst te voorkomen.

'Grillige poging tot wraak'

'We zijn bedroefd over deze grillige poging tot wraak', zei Jose Luis Martin Gascon, de voorzitter van de commissie. De instelling klaagt al langer over gebrek aan geld en mankracht om de moorden te kunnen onderzoeken, maar Gascon zegt niet op te geven en zeker niet op te stappen.

De Senaat moet de bezuiniging nog goedkeuren, maar het is niet waarschijnlijk dat deze de beslissing terugdraait omdat Duterte ook hier over een meerderheid beschikt.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden