Jaar celstraf voor Godett

De rechtbank in Willemstad heeft de Antilliaanse politicus Anthony Godett maandag tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Godett sprak van een 'politiek proces' en kondigde aan in beroep te gaan...

ANP

De politicus werd in april gearresteerd, maar kwam na een maand voorwaardelijk vrij. De volgende dag won hij glansrijk de verkiezingen op de Nederlandse Antillen. Godett is de leider van de regeringspartij Frente Obrero (FOL). De strafzaak tegen hem verhinderde dat hij premier van de Nederlandse Antillen werd. Hij koos in zijn plaats zijn zus Mirna Louisa-Godett uit als minister-president. Anthony Godett is nu haar belangrijkste adviseur.

Rechter W. Foppen pakte Godett hard aan in zijn vonnis. Het staat volgens hem vast dat de voorman van de FOL niet vies is van corruptie en het aannemen van smeergeld. 'Godett heeft met zijn corruptheid de idealen van zijn partij verloochend. Hij heeft geld gestolen van het volk en met name van de gewone man waarvoor hij wil opkomen', benadrukte Foppen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van twee jaar. De aanklager verweet Godett bovendien dat die tijdens de rechtszaak niets heeft gezegd en geen enkele belangstelling toonde.

Godett liet meteen weten in hoger beroep te gaan. Vlak na de bekendmaking van het vonnis sprak hij van een politiek proces. Volgens Godett is iedereen jaloers op het succes van de politieke partij Frente Obrero (FOL), waarvan hij van is. Hij heeft altijd gezegd onschuldig te zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat zich nog beraden of het het vonnis gaat aanvechten. Beide partijen hebben twee weken de tijd om beroep aan te tekenen.

In november begon het proces tegen de partijleider en zeventien medeverdachten. Het OM was al sinds november 2001 bezig met een grootschalig onderzoek naar fraude en corruptie bij overheidsbedrijven op de Antillen. Onder de verdachten zijn nog meer politici, zakenlieden en ambtenaren.

Ook aannemersbedrijf De Antillen NV is in deze fraudezaak als verdacht aangemerkt. Dit is een dochteronderneming van het Nederlandse KWS, een werkmaatschappij van Koninklijke Volker Wessels Stevin. Dit bouwbedrijf is ook een van de vier ondernemingen die het landelijk parket in Nederland vervolgt wegens hun aandeel in de Nederlandse bouwfraude.

De 59-jarige Nelson Monte is hoofdverdachte in het Antilliaanse proces. Hij kreeg maandag 3,5 jaar celstraf opgelegd. Hij is de grote man achter de FOL. Monte is volgens het OM de spil van de fraude en corruptie bij de overheidsbedrijven. Hij werd een paar jaar geleden al eens veroordeeld wegens fraude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden