Jaar cel voor Berlusconi in afluisterschandaal

Silvio Berlusconi is donderdag door de rechtbank van Milaan veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf . Woensdagavond werd de oud-premier nog vrijgesproken in een andere rechtszaak, maar de politicus heeft deze maand nog twee uitspraken boven zijn hoofd hangen.

VAN ONZE CORRESPONDENTE SARAH VENEMA

ROME - Nu de verkiezingscampagnes voorbij zijn, kan de oud-premier zijn energie weer richten op het schoonhouden van zijn strafblad. Vorige week openden justitie in Napels weer een onderzoek naar Berlusconi, die in 2006 een senator zou hebben omgekocht om de regering Prodi te kunnen laten vallen.

Donderdag verklaarden de Milanese rechters de politicus schuldig in een afluisterschandaal, waarbij vertrouwelijke informatie uit een afgeluisterd telefoongesprek van een politieke tegenstander in de krant van zijn broer Paolo belandde. Paolo Berlusconi is veroordeeld tot 2 jaar en 4 maanden cel, maar de zaak verjaart dit jaar en de broers hebben nog twee mogelijkheden om in beroep te gaan.

'Het is werkelijk onmogelijk om een juridische vervolging te accepteren die al twintig jaar duurt en telkens opleeft als er in het politieke leven sprake is van gecompliceerde momenten', zei Berlusconi woensdag.

Een gecompliceerd moment is de situatie vooral voor Berlusconi zelf. De mediamagnaat verloor de verkiezingen van de linkse coalitie van Pier Luigi Bersani. Die lijkt hem nu niet alleen te passeren voor een coalitie, maar zou hem met plannen voor een wet tegen belangenverstrengeling en tegen veroordeelde politici wel eens helemaal uit de politiek kunnen stoten.

Berlusconi heeft nu zijn aanhangers opgeroepen op 23 maart de straat op te gaan om te demonstreren tegen de rechtspraak in Italië. Ondanks de 33 rechtszaken die de afgelopen jaren tegen hem werden aangespannen, is hij nog nooit definitief veroordeeld, maar hij heeft nog twee spannende zaken tegen hem lopen.

De zaak Ruby bijvoorbeeld, waarin hij wordt aangeklaagd voor machtsmisbruik en seks met de destijds minderjarige nachtclubdanseres Karima El Mahrough, alias Ruby de Hartenbreker. De rechter zou op 18 maart uitspraak doen, maar door Berlusconi's politieke belemmeringen om vandaag bij de zitting aanwezig te zijn - hij heeft een afspraak met Mario Monti - kan dat worden uitgesteld.

Op 23 maart volgt de uitspraak in het beroep op Berlusconi's veroordeling van afgelopen najaar vanwege belastingfraude. Hij werd toen veroordeelt tot vier jaar gevangenisstraf, die vanwege een amnestie-regeling werd teruggeschroefd tot een jaar en een tijdelijk verbod op een publiek ambt.

Maar zelfs als Berlusconi echt uit de politiek gegooid wordt, zal hij zijn oude dag niet in een cel hoeven doorbrengen. Als hij binnen de verjaringstermijnen wordt veroordeeld, mag hij vanwege zijn leeftijd de straf uitzitten in een van zijn villa's.

De strafzaken tegen de oud-premier

Berlusconi is 33 keer aangeklaagd. Vijf keer werd hij veroordeeld. Een van die zaken loopt nog, bij de andere vier kwam hij er zonder straf vanaf:

1990: Venetiaanse rechters veroordelen hem voor een valse getuigenis over zijn lidmaatschap van de anticommunistische vrijmetselaarsloge P2. Vanwege een amnestieregeling uit 1989 kreeg hij geen straf.

1997: 1 jaar en 4 maanden vanwege gesjoemel in de jaarboeken van zijn productiehuis voor films Medusa. In 2000 en 2001 werd hij door hogere gerechtshoven vrijgesproken.

1998: 2 jaar en 9 maanden omdat hij met vier van zijn bedrijven steekpenningen had betaald aan de financiële politie. In hoger beroep verlopen de aanklachten voor drie van de vier bedrijven en door het hoogste gerechtshof wordt hij helemaal vrijgesproken.

1998: 2 jaar en 4 maanden vanwege het betalen van 21 miljard lire aan politicus Bettino Craxi. Tijdens het hoger beroep in 2000 is de aanklacht al verjaard, dus kan hij niet worden veroordeeld.

Zaken die nu lopen:

De Unipol-afluisterzaak waarvoor hij gisteren is veroordeeld. Hij kan nog twee keer in beroep

De zaak- Ruby: de uitspraak volgt mogelijk op 18 maart

Berlusconi werd dit najaar veroordeeld voor belastingfraude met zijn bedrijf Mediaset. Hij kreeg 4 jaar cel, vanwege een amnestieregeling teruggeschroefd tot 1 jaar, maar ging in hoger beroep. De uitspraak wordt verwacht op 23 maart.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden