Jaar cel geëist tegen voorzitter Vrijwillig Leven

Een jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, en een proeftijd van twee jaar. Deze straf eiste officier van justitie M. Lousberg woensdag bij de rechtbank in Almelo tegen Gerard S., voorzitter van de stichting Vrijwillig Leven.

ANP

Aanklager Lousberg verwijt S. een ‘actieve, regisserende rol’ bij de zelfdoding door een 80-jarige vrouw in november 2007. Woensdag is de tweede dag dat deze zaak bij de rechtbank in Almelo dient. Dinsdag stond de aansprakelijkheid van de stichting Vrijwillig Leven centraal; nu gaat het om de handelwijze van S.

De familie van de vrouw, die aan parkinson leed, was in contact gekomen met de stichting Vrijwillig Leven nadat een verzoek om euthanasie door het verpleeghuis waar de vrouw verbleef, was afgewezen. De verpleeghuisarts vond dat van ondraaglijk lijden noch van een uitzichtloze situatie sprake was. Daarop zochten de drie kinderen contact met Vrijwillig Leven.

Het OM verwijt S. onder meer dat hij zijn eigen principes boven de wet heeft gesteld en het dodelijke middel pentobarbital heeft verstrekt zonder dat er een deugdelijk onderzoek door een arts aan vooraf was gegaan. De verdachte verklaarde dat hij wel degelijk contact had gezocht met andere medici om binnen de regels van de wet te kunnen blijven.

Hij had ook een arts gevonden die oordeelde dat wel van ondraaglijk lijden en uitzichtloosheid sprake was. Waarom deze arts niet verder in de procedure was betrokken, is onduidelijk gebleven. S. weigerde de identiteit van de arts bekend te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden