Jaap van Zweden

Ik ben niet zo iemand die in winkels spullen gaat kopen, maar ik moest een keer een fatsoenlijke tas hebben voor mijn partituren....

Pay-Uun Hiu

Als je veel verschillende stukken door elkaar dirigeert, is het heel plezierig je oude aantekeningen terug te zien. Het is ook bijgeloof misschien, dat er met die aantekeningen ook nog een beetje kracht in zit van de vorige keer.

Soms kan het juist prettig zijn om een stuk dat je vaak hebt gedaan weer van een nieuwe, schone partituur te dirigeren. Ik heb bijvoorbeeld de Tweede Symfonie van Brahms al een keer of negen keer gedaan. Dan is een nieuwe partituur wel verfrissend. Je concentreert je altijd op oude ideeën, die zitten in je systeem en dan doe je soms ontdekkingen waar je door je oude aantekeningen overheen leest.

Die Fidelio heb ik toen gewoon geleend en ik heb een nieuwe gekocht waarin ik alles wat ik me kon herinneren weer heb opgeschreven. En ik heb dus deze tas gekocht. Bij Mulberry in Amsterdam, samen met mijn vrouw Aaltje en m’n dochter. Ik liep de winkel binnen en zag deze en kocht hem meteen. Ik vind het een nette tas en hij heeft een soort blokjesprint die ik wel chic vind. Het lijkt een beetje op krokodillenleer, maar het is gewoon kalfsleer hoor. En het ruikt wel lekker, die leerlucht.

Hij is ongeveer 50 bij 50 centimeter en hij heeft vier vakken. Een doorsnee Mahlersymfonie gaat er wel in. Maar de nieuwe opera van Peter Jan Wagemans die ik nu voorbereid, dat past echt niet. Verder doe ik er wat potloden in, een pen, een gummetje en één of twee bâtons in een kokertje.

Ik wil altijd zo snel mogelijk de winkel weer uit. Ik vind het zonde van m’n tijd naar iets te kijken wat ik niet hoef te hebben. Ik kom natuurlijk in best leuke winkelsteden. Sydney, Hongkong, maar het hoeft voor mij niet. Een museum, een mooi park, oké. Maar winkels, ach, die zijn toch overal hetzelfde.

Pay-Uun Hiu

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden