Jaap van der Scheur wil zich aansluiten bij ouderenpartijen

De politieke partij van oud-PvdA'er en Abvakabo-voorman Jaap van der Scheur, Solidair '93, overweegt samenwerking met de ouderenpartijen AOV en Unie 55+, die gaan fuseren....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Van der Scheur zei dat dinsdag bij de presentatie van de 'verloving' tussen AOV en Unie 55+. Die partijen gaan werken aan een gezamenlijk programma en een gezamenlijke kandidatenlijst voor de verkiezingen van 1998. Daarna moet de fusie haar beslag krijgen.

Hoewel AOV en Unie 55+ elk een eigen selectiecommissie hebben, is het niet de bedoeling dat hun kandidaten om en om op de kandidatenlijst komen. 'De besten komen bovenaan, we zullen zorgvuldig vermijden dat de lijst wordt ingedeeld volgens de bloedgroepen', aldus Unie-voorzitter Goeman.

Voorlopig hanteren de beoogde fusiepartners de naam AOV/Unie 55+, want het moeilijkste karwei is volgens Goeman 'een goede naam verzinnen'. Van der Scheur wil dat de naam van zijn partij daar nog aan wordt toegevoegd. 'Men moet niet denken dat ik er anders voor ga lopen', zei de leider van Solidair '93, dat in een aantal gemeenten in de raad is vertegenwoordigd.

Senioren 2000, de AOV-afsplitsing rond voormalig lijsttrekker Jet Nijpels, is niet meer in beeld als fusiepartner. AOV-voorzitter Veugen zei dat de Groep-Nijpels niet voldeed aan de eis om af te rekenen met het verleden.

Het AOV kwam in 1994 met zes zetels in de Tweede Kamer, maar ondeling geruzie leidde tot afsplitsingen, eerst van het kamerlid Hendriks, later van de kamerleden Verkerk en Van Wingerden. De laatsten gingen onder de naam AOV door in de Tweede Kamer. Alleen Verkerk stelt zich opnieuw verkiesbaar. Ook Unie-kamerlid Leerkes is in voor een nieuwe periode.

AOV/Unie 55+ mikt op tien kamerzetels bij de komende verkiezingen. Ze hebben samen vierduizend leden, 2500 à 3000 van de Unie, de rest van het AOV.

Een groep van zeventig AOV'ers rond oud-CDA-europarlementariër Elise Boot heeft in een brief aan het het bestuur gevraagd om een extra ledenvergadering over de voorgenomen fusie. 'Wij juichen samenwerking toe, het heeft al veel te lang geduurd, maar wij willen dat het bestuur de fusievoornemens met de leden bespreekt, alvorens zich vast te leggen', aldus Boot. De groep vertegewoordigt zeker 5 procent van het door de ruzies uitgedunde AOV. Boot werd halverwege de jaren tachtig door het CDA geroyeerd omdat zij zich had aangesloten bij de groepering God Met Ons.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden