Ja, Rose speelde wel degelijk mee

'VS-II speeltje van schatrijke sponsor', kopte de eindredacteur boven de rubriek van 13 oktober. In de prognose over de Bermuda Bowl het spotlight op Rose Meltzer, een Amerikaanse dame met een goedgevulde bankrekening....

Om in aanmerking te komen voor een prijs diende de sponsor bij het WK zelf een derde van de spellen mee te spelen. Het team pakte het handig aan. In de round-robin van zeventien wedstrijden speelde Rose in zes wedstrijden mee tegen landen als Guadeloupe, Egypte, Hong Kong en Nieuw Zeeland. Met de ervaren broodkaarter Kyle Larsen hield zij de schade keurig beperkt tot min twaalf international match points. Sontag/Weichsel en Stansby/Martel (beide paren wonnen twintig jaar geleden al een wereldtitel) loodsten de VS-II soepel door de voorronde.

In de kwartfinale was Frankrijk de tegenstander. De Fransen gaven vooraf grif toe niet ongelukkig te zijn met de koppeling aan het team met een sponsor. Dat optimisme verminderde snel toen de VS met Rose in de gelederen in twee zittingen aan de goede kant van de score bleef. Met haar portie spellen achter de rug kon de Amerikaanse daarna rustig toekijken hoe haar zware jongens Frankrijk zoek speelden.

De Amerikanen pasten in de halve finale tegen Polen de tactiek aan en lieten hun speelster in de eerste zitting aan de kant. Rose voldeed aan haar quotum in de tweede en derde zitting waarin de Polen haar enorm onder druk zetten. De Amerikaanse deinsde soms terug maar bezweek nooit. Het smalende 'speelt Rose mee?' klonk nogal eens in de vugraph-zaal maar verstomde definitief na haar voortreffelijke optreden tegen Polen. Voor het eerst sinds de start van de Bermuda Bowl in 1950 een vrouw in de finale van het wereldkampioenschap!

In de weddenschappen voor de eindstrijd was het jonge Noorse team veruit favoriet. Na vier zittingen sloeg Noorwegen een schier onoverbrugbaar gat van 92 imps; de VS leek verslagen. De vijfde finale-zitting (van acht) was voor Rose de derde en laatste. De geoliede Noorse machine haperde en de Amerikaanse sponsor-speelster volbracht met een formidabele 69-28 de van haar vereiste hoeveelheid spellen.

De Noorse voorsprong van vijftig imps verdween als sneeuw voor de zon. De Amerikaanse zwaargewichten lieten hun spartelende prooi niet meer ontsnappen en voltrokken in de slotzitting het vonnis over de Noren.

Voor Rose Meltzer werd een droom waarheid. Zij liet zich na de 35ste editie van de Bermuda Bowl vol trots tot de eerste vrouwelijke wereldkampioen kronen. In diagram 1 kwam Rose als west precies op het juiste moment met een actief bod op de proppen.

diagram

Na 5* was er onvoldoende biedruimte voor secuur slemonderzoek. Met groot slem gokte het Noorse noord-zuid paar te hoog. West kwam uit met *H voor *A in de dummy. De leider begon met *A en nam gedesillusioneerd de snit op *H voor twee down.

diagram

Het Noorse tussenbieden in oost-west was niet zo rigoureus als op de andere tafel zodat noord, Lew Stansby, gecontroleerd naar klein slem ging.

Ook deze west kwam uit met *H voor het aas; uit zuid een ruiten weg. De leider, Chip Martel, koos eveneens voor *A in de tweede slag. Was het slem hierna afhankelijk van een helderziende visie in ruiten?

Zuid troefde na *A de harten uit de dummy, incasseerde *H en ging verder met *V, klaveren naar *H en *A, een tweede ruiten uit zuid weg. West troefde en speelde *H in de hoop dat oost in het bezit van *V was. Harten in de dubbele renonce helpt niet; de leider gooit een ruiten uit noord af, troeft in zuid, en kan de twee verliezende ruiten uit zuid in de dummy troeven.

In Parijs toonden Alan Sontag/Peter Weichsel grote vorm met in diagram 2 een prima voorbeeld van hun praktische aanpak.

Diagram

Noorwegen bereikte als noord-zuid 4*, waartegen oost met *3 uitkwam. De leider speelde verrassend klein in de dummy (*B helpt niet), voor *9 in west die troef naspeelde. Negen slagen waren het maximum.

Diagram

Op de andere tafel gaf zuid voorkeur aan een inviterende actie voor SA, die noord met genoegen aanvaardde. West kwam uit met een kleine schoppen via *V voor de heer van zuid. In harten naar noord overgestoken en *9 voor de boer van west die door het spelen van *H in oost een entree probeerde te creëren. De leider won *A en speelde ruiten voor de vrouw van oost. Oost-west konden niet meer dan twee schoppenslagen oprapen voor +600 in de kolom van de VS.

Plaats twee sportteams tegen elkaar in het strijdperk, wijs een scheidsrechter aan, voltooi de speeltijd en op het laatst heeft Duitsland gewonnen. Deze uitspraak gaat in ultieme vorm op voor de finale van de Venice Cup, het WK voor vrouwen-landenteams, tussen Frankrijk en Duitsland. 94 van de 96 spellen gingen de Franse vrouwen aan de leiding, met op een voor Frankrijk goed moment zelfs vijftig imps verschil. Twee spellen voor het einde was de Franse voorsprong geslonken tot zeveneneenhalve imp. Spel 95 in diagram 3.

Diagram

Noord, Sabine Auken, zag na het semi-opbouwende 3* van zuid meer toekomst en deed met 3* een poging voor de manche door zuid, Daniela von Arnim, met 3SA geaccepteerd.

Oost-west kunnen vanaf de aftrap vier klaverenslagen plus *A opnemen maar west kwam begrijpelijk uit met een kleine schoppen voor de secce *H in de dummy. Met die slag mee telde de leider acht topslagen: vier in ruiten en *AHV. In harten was een kans voor de negende slag. De leider speelde drie keer ruiten. Met zes kaarten in schoppen en drie in ruiten bij west bekend vond de leider de winnende speelwijze in harten. Zij speelde direct een kleine harten uit noord naar *9 in zuid. Negen slagen: +600, +470 winst, +10 imps, een Duitse voorsprong van tweeëneenhalve imp en de titel toen het allerlaatste zonder score bleef.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden