'Ja, nee, ja, nee. Wat wil deze regering?'

'Ik wacht nog even met een ticket naar huis kopen hoor', zegt een Griekse ambtenaar die zondag in zijn geboortedorp op Corfu zal moeten stemmen als hij aan het referendum over de financiële situatie van zijn land wil meedoen. 'Straks gaat het referendum niet door. Ik wacht rustig af', aldus een taxichauffeur na de zoveelste dag die gonsde van de geruchten over een naderend akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers.

Beeld AP

Het Griekse referendum van zondag brengt de Grieken in opperste verwarring. Niemand lijkt nog te weten met welk voorstel ze moeten instemmen en wat de consequenties zullen zijn van een 'ja' of 'nee' tegen het hervormingspakket uit Brussel.

Een 'nee' betekent geen nee tegen Europa, herhaalde premier Alexis Tsipras woensdagmiddag nog eens. Het zou de Griekse regering alleen maar sterker maken om nog meer pijnlijke bezuinigingen voor de bevolking af te wenden.

Het geduld is op

In Griekenland groeit de twijfel of die belofte kan worden waargemaakt. Het geduld van de Europese regeringsleiders is op. Een Grieks 'nee' betekent een nee tegen de euro, lijkt de consensus in Brussel. In Griekenland kalft het vertrouwen daarom af dat de regering-Tspiras de onderhandelingen nu of na het referendum in goede banen kan leiden.

Sinds de banken zijn gesloten, loopt het aantal ja-stemmers op in de peilingen. Steeds meer Grieken vrezen voor de toekomst nu ze daadwerkelijk worden geconfronteerd met rijen voor de pinautomaten en het hamstergedrag in de supermarkten en bij de benzinepompen.

'Is dit vertoon van armoede waardigheid?', vragen commentatoren zich af in reactie op Tsipras' argument dat hij 'de waardigheid' van de Grieken wil verdedigen tegenover de strenge bezuinigingseisen vanuit Brussel. 'In een hoofdcommentaar noemt de Griekse krant To Vima het referendum 'zinloos'. 'Als Tsipras en zijn regering nog een beetje waardigheid en serieusheid willen tonen, dan moeten ze het afzeggen.'

Nieuwe verkiezingen

Het referendum wordt vooral in het 'ja-kamp' gezien als een zwaktebod en een opmars naar een nieuwe tragedie en voortzetting van de ellende die al vijf jaar duurt. 'Ja, nee, ja, nee. Wat wil deze regering?', zei een vrouw dinsdagavond geërgerd op een pro-Europa-demonstratie. 'Als de uitslag zondag nee wordt, zie ik geen andere uitweg dan nieuwe verkiezingen.'

Volgens secretaris-generaal Thorbjorn Jagland van de Raad van Europa is het referendum zelfs niet rechtsgeldig omdat het minimaal twee weken van tevoren had moeten worden aangekondigd, zo zei hij tegen persbureau Associated Press. Daarnaast is de voorgelegde tekst van het referendum volgens critici veel te ingewikkeld en bovendien vooringenomen: het vakje 'nee' staat namelijk boven het vakje 'ja'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.