Ja, lekker! Geld voor de galsteen van uw koe

Wie regelmatig in de weer is met de overblijfselen van dode koeien, zou er goed aan doen voortaan even in de galblaas te kijken alvorens de resten in de afvalverwerker te storten....

De firma Poon, die de galstenen bewerkt en verhandelt als geneesmiddel, stuurt een fraaie kleurenprent langs de redacties van tijdschriften en kranten in Europa. De foto van bronskleurige galstenen gaat vergezeld van een tekst waarin Poon beweert dat 'rijk worden altijd goed nieuws is voor uw lezers'. 'U zit op een goudmijn', roept Poon de eigenaar van koeiekarkassen via de media toe.

Een korte handleiding beschrijft wat te doen als galstenen, in maat variërend van pinda tot kippe-ei, in de blaas zijn aangetroffen. 'Het is zeer belangrijk voorzichtig met de stenen om te gaan', zegt Poon. 'Gebroken stenen zijn minder waard dan hele. Als de galstenen zijn verwijderd uit de blaas, dienen ze buiten in een zacht briesje te drogen te worden gelegd, maar niet in de zon. De zon maakt de stenen zwart, en dat doet de prijs weer zakken.'

Als de stenen, die zeer omzichtig moeten worden verpakt, in Hongkong arriveren, buigt Poon zich persoonlijk over de handelswaar. Hij keurt de galstenen en doet de afzender een bod. De prijs ligt nu net iets onder de goudprijs. Indien de leverancier niet tevreden is met het voorstel, worden de galstenen geretourneerd. Als het bod bevalt, zal Poon betalen. 'Dat moet u geloven, want de eerlijkheid zit in mijn bloed', aldus Poon in zijn folder.

Hij vermaalt zijn gekochte galstenen tot pulp en verkoopt dit voor veel geld aan de kruidendokter. Volgens de Chinese geneeskunst is galsteen vermengd met kruiden heilzaam bij koorts, en het stimuleert de bloedsomloop. Een potje verpulverd galsteen is zeer geliefd bij de ware herbalist, en dat is bijna iedereen in China en Hongkong. Deze populariteit en het nijpende gebrek aan koeien in China verklaren de hoge prijs van galsteen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden