Ja, dit staat ook op het internet

Een volstrekt arbitraire, vrijwel willekeurige, in veel gevallen contextloze, omgekeerd chronologische dagelijks aangevulde verzameling opmerkelijk- en demoeitewaardheden uit de vergaarbak die het internet heet.

Redactie
Een knikje naar de meester: de niezende panda. Beeld
Een knikje naar de meester: de niezende panda.Beeld

18 november

Vandaag is bekendgemaakt welke boeken kans maken op de jaarlijkse Bad Sex in Fiction Award, de Britse prijs voor de slechtste of meest overbodige seksscène in een roman.

Waarom deze prijs er is? Het moet de aandacht vestigen op de onnodig slechte manier waarop seks vaak in romans beschreven wordt, maar moet met name het schrijven van dit soort overbodige passages ontmoedigen.

Hier kunt u lezen aan welke citaten de schrijvers hun nominatie hebben te danken. De winnaar wordt 1 december bekendgemaakt.

Een van de genomineerden. Beeld
Een van de genomineerden.Beeld

Matthijs van Nieuwkerks reactie op de terreurdreiging bij Duitsland-Nederland gisteravond viel niet helemaal in de smaak bij de kijkers van De Wereld Draait Door.

'Ik krijg een heel merkwaardig bericht voor mijn snufferd. Het heeft niks met deze taart te maken - wel met het eerste gesprek. 'Nederland-Duitsland afgelast, verdacht pakketje, bleek ongevaarlijk, stadion ontruimd',' zei hij terwijl hij een stuk taart van topchef Robert Kranenborg opat. Om te vervolgen met: 'Heerlijke taart, zeg, formidabele taart.'

Lego-gerelateerde blessures, wie heeft ze vroeger niet gehad door per ongeluk op een legoblokje stappen. Deze ellende kan nu verleden tijd worden. Het speelgoedbedrijf heeft met de hulp van een Frans reclamebureau anti-LEGO Slippers gemaakt.

Veel heeft Lego er niet laten produceren; er zijn er maar 1500 paar, die worden verloot onder klanten die een verlanglijstje invullen op de Franse Legowebsite.

null Beeld Lego
Beeld Lego

17 november

Op het internet is een interessante discussie ontstaan over de berichtgeving van internationale nieuwsmedia over de aanslagen in Beiroet en Parijs. Alle aandacht zou uitgaan naar Parijs ten koste van de slachtoffers in Libanon. Onze columniste Sheila Sitalsing schreef hier gister al over (+) nadat ze een klacht van een Libanese dokter in de New York Times las: 'Heel even voelde ik me schuldig, minimaal een paar minuten, maar aan de kleuren van de Libanese vlag googelen kwam ik niet toe,want ik moest nog zoveel.'

Ook vanuit 'het westen' klinkt deze kritiek, zoals de Amerikaanse twitteraar @Jackjonestv laat zien. Hij tweet: 'No media has covered this, but R.I.P. to all the people that lost their lives in Lebanon yesterday from Isis attacks.' De tweet heeft meer dan 55 duizend retweets. Bij het bericht zit een foto van een explosie in Beirut. Deze vond plaats in 2006.

Foutieve en beschuldigende tweets zoals deze zijn tegen het zere been van Max Fischer, buitenlandredacteur bij Vox.com. Hij reageert op de kritiek met de vraag: 'Did the media ignore the Beirut bombings? Or did readers?' De vraag stellen, is hem beantwoorden: hij schrijft dat tal van (Amerikaanse) media door de jaren heen hun best hebben gedaan om kwesties in landen die relatief ver van de lezer afstaan voor inzichtelijk te maken, maar dat men er nu eenmaal minder graag over leest. Toch is hij blij met de onvrede: 'We've been trying for years to break through reader apathy and disinterest. If we take some unfair criticisms but it gets people to finally pay attention, I think that is a trade-off every reporter on Earth would accept.'

'Aren't you going to say hi?' is niet de meest charmante manier om een gesprek te beginnen. Toch zou je iemand het voordeel van de twijfel kunnen geven en door kunnen vragen, bijvoorbeeld door te vragen hoe het gaat. Teruggeslingerd krijg je: 'I'm asking the questions here' en zinnen als 'You should know I could be talking to lots of other girls', 'Where'd you go? Putting on makeup? ;)' en 'I'll show you mine if you show me yours ;)'. Dit is hoe chatbot d.Bot een gesprek aangaat. De website simuleert gesprekken tussen mannen en vrouwen op bijvoorbeeld Tinder. U kunt het zelf uitproberen door gewoontegen de bot te praten.

Afsluitend toch nog terug naar de straten van Parijs, waar een vader uitlegt dat we ons met bloemen en niet met pistolen moeten schermen tegen terreur. Een sprankje hoop voor de rest van de middag.

12 november

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe Grover uit Sesamstraat in het Gronings klinkt? Wij ook niet. Toch is het leuk om te weten. Want GrunnenTV mag van de NPO een Groningse versie van het populaire kinderprogramma gaan uitzenden. Groningse Grover test alvast het nieuwe 'decor' van 'Sesam Stroat'.

Een bijzonder schouwspel in het Westland gisteravond. De lucht had daar een roze-achtige gloed. Veel mensen vroegen zich af wat het was. Het bleek niet te gaan om een natuurverschijnsel, maar om een test van een kweker. Die had de rood-blauwe ledverlichting op zijn bedrijf even aangezet, en die weerkaatste tegen de wolken. De verlichting is bedoeld als kweeklicht.

11 november

Als u enigszins bekend bent met de wandelgangen van het internet, dan moet u de volgende discussie niet ontgaan zijn: de christen-Starbucks-multiculti-kerstoorlog. Wat is het probleem? Starbucks háát Jezus, althans, dat stellen activisten. Starbucks heeft namelijk de oude kerstmisbekers (rood met vage elementen die lijken op een kerstboom of sneeuwvlok) vervangen door bekers die egaal rood zijn (zie hier de transformatie door de jaren heen). Daarnaast mogen Starbucks-medewerkers niet meer 'vrolijk kerstfeest' zeggen, maar moeten ze hun gelukswensen uiten met het neutralere 'fijne feestdagen'.

Dit kan natuurlijk niet. Gelukkig biedt de Amerikaan Joshua Feuerstein in onderstaande video een oplossing. Wanneer een Starbucks-medewerkers uw naam vraagt om op de beker te schrijven, zeg dan niet uw naam, maar zeg 'Merry Christmas'. O, en neem uw pistool mee naar de lokale Starbucks-vestiging (te zien rond 1m01), aangezien Starbucks tegen het dragen van wapens is, aldus Feuerstein. Bedankt voor het advies.

Ook de lieveling van het internet, Donald Trump, heeft zich in de kerstoorlog gestort. In zijn Trump Tower in New York zit een van de best lopende vestigingen van de koffieketen gevestigd. Trump vraagt zich tijdens een campagnebijeenkomst in Illinois hardop af of men de winkel niet moet boycotten en of hij eventueel het huurcontract moet opzeggen.

Nog meer Trump in deze Grabbelton Internet. Vannacht debatteerden de Republikeinse kandiaten voor de presidentsverkiezingen met elkaar. Terwijl Trump sprak, was een aanwezige vrouw in het publiek afgeleid door haar telefoon, wat een andere aanwezige ergerde, getuige onderstaande Vine. Hoe Trump en de anderen het deden, kunt u in dit verslag van onze correspondent lezen.

Dan nog iets voor de tijgervaders en -moeders (of ambitieuze driejarigen) onder u. De Zuid-Afrikaanse DJ Arch Jnr heeft het programma South African's Got Talent gewonnen. En DJ Arch Jnr is drie. Hopelijk vergaat het hem beter dan het gemiddelde kindsterretje, getuige deze lijst met verslavingen, eetstoornissen en 18+-films.

10 november

Dat was even schrikken, toen vorige week bleek dat Winnie de Pooh niet een jongetje is, maar een meisje. Dat bleek uit het nieuwe boek Finding Winnie: The True Story of the World's Most Famous Bear. Voor Canadezen was dit geen nieuws, die wisten dit allang. Winnie de Poeh is namelijk vernoemd naar de zwarte beer Winnipeg uit Canada, die werd gekocht door de Canadese luitenant Harry Colebourn tijdens de Eerste Wereldoorlog.

En waarschijnlijk wisten de meeste Canadezen dat Winnie een Canadees meisje is, dankzij dit korte filmpje van Heritage Minutes:

null Beeld Wikipedia
Beeld Wikipedia

Wat het is, weten we niet. Maar het ziet er uit als een buitenaards wezen uit een slechte horrorfilm. Een Amerikaanse vrouw trof dit wezen aan in haar achtertuin in San Jose, Californië. En uiteraard zijn velen ervan overtuigd dat het om een alien gaat. Kijk en oordeel zelf:

Voor de mannen die niet zijn bedeeld met een weelderige bos haar, maar wel een knotje willen, is er nu een oplossing: de clip-on-knot. Voor tien dollar te koop via Groupon. Maar of we daar nou blij mee moeten zijn.

null Beeld Groupon
Beeld Groupon
null Beeld Groupon
Beeld Groupon

9 november

Tja, wat zien we hier precies? Is het kots? Is het vogelpoep? Paardenpoep? Deze soldaat stond er niet echt lekker bij gisteren tijdens Remembrance Day in Londen.

null Beeld Getty
Beeld Getty

En omdat we er zelf in ieder geval geen genoeg van kunnen krijgen: de laatste trailer voor de nieuwe Star Wars: The Force Awakens. Met, en u raadt het vast al, weer nieuwe beelden.

Waarschuwing vooraf: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren. Want wie zien we daar? Wie is die kleine, dikke meneer met de draaicirkel van een oude Volvo stationwagen? Ja, goed gezien, Diego Maradona.

6 november

Zakdoekjes bij de hand. De Britse warenhuisketen John Lewis heeft zijn commercial voor de kersperiode onthuld. Een zoet verhaaltje over een onmogelijke vriendschap tussen een klein meisje met een telescoop en een oude man die op de maan woont.

null Beeld John Lewis
Beeld John Lewis

De International Business Times beschrijft hoe John Lewis het winkelpubliek elk jaar weer weet in te pakken rond de kerstperiode. Vorig jaar gebeurde dat met een filmpje over de (denkbeeldige) vriendschap tussen een jongetje en een pinguin.

Wie op zoek is naar spectaculaire beelden komt vandaag ook prima aan zijn trekken. Deze adembenemende 'shelf cloud' (een wolk die soms voorafgaat aan zware onweersbuien) trok vandaag over Bondi Beach in het Australische Sydney.

5 november

'Zonne grote vuurbal jonguh' (dixit New Kids) zouden ze in Bangkok hebben gezegd als ze er Nederlands zouden spreken. De lucht werd daar deze week namelijk flink verlicht door een enorme groene vuurbal, mogelijk een meteoriet.

In Polen was het zaterdag ook al raak.

De 60-jarige Amerikaan Avilla Erby liet zich twee jaar geleden tegenover zijn zoon Jeremiah ontvallen dat het zijn grote droom was om de Grote Muur in China te bezoeken. Het bleef Jeremiah bij, want zijn vader was iemand die eigenlijk nooit iets wilde. En dus werkte hij lang aan een plan om zijn vader te verrassen. Avilla dacht met zijn zoon de Niagara-watervallen te gaan bezoeken, maar ging in werkelijkheid naar China. Hoe Jeremiah het voor elkaar kreeg en hoe Avilla reageerde, wordt beschreven in de Washington Post.

Zie ook de Facebookpagina van Jeremiah Erby.

4 november

Neem er even de tijd voor: de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft nieuwe beelden van de zon gepubliceerd. Het zijn de eerste beelden met een ultrahoge 4K-resolutie.

De beelden komen van het Solar Dynamics Observatory (SDO), de ruimtesonde van NASA die onder meer de invloed van de zon op de aarde (en andersom) bestudeert.

De All Blacks, de wereldkampioenen rugby, werden vanochtend bij aankomst in hun thuisland Nieuw-Zeeland verwelkomd met - hoe kan het ook anders - een echte haka. Tientallen luchthavenmedewerkers verwelkomden de ploeg met de traditionele Maori-krijgsdans.

En dit kind komt er wel:

3 november

Een gewiekste sollicitant zorgt voor een strakke Linkedin-pagina met foto's die door zijn potentiële baas gezien mogen worden. Een gewiekste vrijgezel zorgt voor een gelikt Tinder-profiel met dito foto's die de hormonen van zijn potentiële date doen gieren. De discripantie tussen de foto's op Linkedin en Tinder laat de Belgische kunstenaar Dries Depoorter zien met zijn project Tinder In door foto's van eenzelfde persoon naast elkaar te zetten. The Creators Project sprak met Depoorter.

null Beeld Dries Depoorter
Beeld Dries Depoorter
null Beeld Dries Depoorter
Beeld Dries Depoorter

Niet alleen op Tinder en Linkedin vind je een hoop schone schijn, vooral op Instagram toont men zich graag van zijn beste kant. De Instagram-ster Essa O'Neill (goed voor 709 duizend volgers) had hier genoeg van en heeft al haar foto's voorzien van bijschriften over het totstandkomen van de foto. Zo doet ze uit de doeken dat ze tot 2.000 dollar betaald kreeg om op een foto een bepaalde jurk te dragen en vertelt ze over haar weg geplamuurde puistjes. In een filmpje op haar website vertelt ze in tranen over de goede reacties die ze heeft gekregen: 'Ik denk niet dat ik ooit blijer ben geweest dan op dit moment.'

Bijschrift onderstaande foto (valt weg): 'NOT REAL LIFE - took over 100 in similar poses trying to make my stomach look good. Would have hardly eaten that day. Would have yelled at my little sister to keep taking them until I was somewhat proud of this. Yep so totally #goals'

Wie ook door de schone schijn heen prikten, waren de vrienden van de Australische schrijver J. R. Hennessy. Ze vonden zijn (oude) Twitterprofielfoto aanstellerig en pesten hem er al maanden mee, schrijft Buzzfeed. Met Halloween besloten ze daarom allemaal als hem verkleed te gaan. Hennesy heeft de boodschap begrepen. Hij heeft een nieuwe foto.

De originele profielfoto van Hennessy. Beeld Twitter
De originele profielfoto van Hennessy.Beeld Twitter

30 oktober

De identiteit van 's werelds bekendste internettrol, Ken M. is bekend. Zoals het internettrollen betaamt, wist hij zich met zijn commentaren de woede van andere internetters op de hals te halen. Maar dat doet hij op zo'n weergaloos droge, subtiele en humoristische wijze dat hij een waar fenomeen op internet is geworden, met onder andere een zeer populaire gemeenschap op Reddit. Iemand heeft zelfs een extensie voor internetbrowser Chrome gemaakt die zijn uitspraken automatisch naar het plakbord van de gebruiker kopiëert.

Maar goed, wie is hij dan? De site Upvoted.com wist hem enkele weken geleden op te sporen. Hij blijkt Kenneth McCarthy, een 35-jarige tekstschrijver voor Comedy Central uit Brooklyn te zijn. Hoewel hij dus grappige teksten voor de kost schrijft, was het nooit de bedoeling om met zijn internetcommentaren cultstatus te verwerven. Hij wil geen internetfaam, maar wel mensen aan het lachen maken. Dat laatste is in elk geval gelukt.

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld

Dat internetfaam snel en onverwacht kan opkomen, daar kan ook rapper Drake over meepraten. Hij zette deze zomer het nummer Hotline Bling online. Het leek een tussendoortje. Een nummer van niks. Maar het werd al snel een enorme hit (al 120 miljoen luisterbeurten op Spotify). Daar moest dus een clip bij. Het werd ook een video van niks. Maar wel uiterst geschikt om in stukjes te knippen en lekker te bewerken: een nieuwe meme was geboren.

Ook postuum kun je nog furore maken op het wereldwijde web. De in 1995 overleden Amerikaanse landschapsschilder Bob Ross, die met zijn televisieserie 'The Joy of Painting' een ware cultstatus bereikte (maar vooral pas na zijn overlijden), is deze dagen 24 uur per dag te zien op Twitch, de livestreamdienst die vooral door gamers wordt gebruikt. Daar worden momenteel alle afleveringen van zijn programma achter elkaar uitgezonden: 200 uur non-stop schilderplezier.

Bob Ross Beeld Twitch
Bob RossBeeld Twitch

En als we dan toch lekker creatief bezig zijn met knippen en plakken, gooien we deze er ook nog even bij: Obama die Thriller zingt. Alvast een griezelig Halloweekend toegewenst.

29 oktober

Het is de ultieme beloning voor het ouderschap: je kind(eren) zien opgroeien tot volwassene. De herinneringen slaan we op in fotoboeken of foto's en video's op de computer en in de cloud. Frans Hofmeester pakte het grootster aan: hij filmde zijn dochter elke dag 15 seconden lang. Al die filmpjes heeft hij achter elkaar gezet, zodat het een timelapse oplevert waarin we lotte zien transformeren van baby tot tiener.

Adele gooit momenteel hoge ogen met haar single 'Hello'. En hoge bomen vangen veel wind. Het was dus wachten op gedrochten van filmpjes als onderstaande. Maar eerlijk toegeven: moest u stiekem toch een beetje lachen?

'Wir schaffen es', zei de Duitse Bondskanselier over de opvang van vluchtelingen in haar land. Het dagblad Die Welt ontdekte dat ze die mening al langer is toegedaan. Getuige dit aanplakbiljet uit 1981 (!) van de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED).

28 oktober

Deze reclameposter mag niet in de metrostations van New York hangen. Waarom? Ten eerste lijkt de grapefruit op een vagina. Ten tweede wordt het woord 'period' (menstruatie) genoemd. Bah.

De advertentie is afkomstig van Thinx, een bedrijf dat menstruatieondergoed maakt. Thinx snapt niets van de kritiek. 'Ongeveer de helft van de bevolking menstrueert op een bepaald punt in hun leven. Vrouwen weten dit. Mannen weten dit. Maar het is nog steeds een taboe', luidt de reactie. 'Ook al lijkt een grapefruit op een vagina, het blijft een grapefruit.'

null Beeld Thinx
Beeld Thinx

De Amerikaanse fotograaf Carli Davidson is bekend vanwege haar foto's waarin ze momentopnamen maakt van schuddende honden. Dit keer was het de beurt aan de katten. Voor haar nieuwe boek Shake cats portretteerde ze zo'n zestig katten. En ja, ook internetsensatie Lil' Bub, de kat die altijd haar tong uit haar bek heeft hangen, schittert tussen de beestjes.

Hoe dat in zijn werk ging, dat staat gelukkig ook vastgelegd in onderstaande video.

null Beeld CARLI DAVIDSON/SHAKETHEBOOK.COM
Beeld CARLI DAVIDSON/SHAKETHEBOOK.COM

Fans van Pixars Toy Story hebben tot in het kleinste detail de kamer van Andy, die als kind verrast werd met Woody en Buzz, nagemaakt. De broers Morgan McGrew en Mason McGrew bouwden een levensgrote replica van de kamer om hun lievelingsfilm opname voor opname te kunnen namaken. Bekijk het resultaat hier.

null Beeld The Pixarist Tumblr
Beeld The Pixarist Tumblr
null Beeld The Pixarist Tumblr
Beeld The Pixarist Tumblr

En deze photobomb van teckel Louie wilden we u niet onthouden. Het fotobijschrift 'The wiener takes it all' kon uiteraard niet missen. Meer foto's hier.

null Beeld Facebook.com/DnK Photography
Beeld Facebook.com/DnK Photography

27 oktober

Moeder natuur heeft een fijn gevoel voor ironie, zo blijkt in de Amerikaanse staat Indiana. Een 25-jarige vrouw is tijdens een jachtpartij in haar voet geschoten. Niks nieuws zult u zeggen. Behalve het feit dat de dader haar eigen hond was, en deze de prachtige naam 'Trigger' draagt. Jawel, 'trigger', zoals in 'trekker' op een geweer. Het heeft zo moeten zijn.

Nog meer absurditeit. Eerder deze week schreven we al over het standbeeld van 'vadertje Lenin' dat door een kunstenaar in Odessa is omgetoverd in de beeltenis van Starwars-badguy Darth Vader. Dit alles ter promotie van de Internet Partij die zondag meedeed aan de verkiezingen in de Oekraïense stad. De uiteindelijke volksraadpleging verliep niet geheel vlekkeloos. Starwars' grootste knuffeldier Chewbacca werd opgepakt toen hij zijn stem wilde uitbrengen. De lokale politie plaatste een foto op Instagram met het volgende bijschrift: 'Niks bijzonders aan de hand. Het is slecht Chewbacca die wordt opgepakt zonder papieren terwijl hij Darth Vader naar de verkiezingen in Odessa brengt.' Overigens waren de buitenaardse figuren niet de enige vreemde vogels tijdens de verkiezingen, een Peking eend heeft zich ook verkiesbaar gesteld, maar voldeed niet aan alle eisen van de kiescommissie.

Waar we bij de Volkskrant proberen de wereld om ons heen iets begrijpelijker te maken, gaat de Los Angeles Times een stap verder. Ze nemen hun lezers mee naar Mars, althans, virtueel. Tijdens een virtual reality tour word je door een NASA-wetenschapper meegenomen door de Gale Krater op de rode planeet.

Tenslotte willen we natuurlijk nog even stilstaan bij de naamgeving van de panda's die Nederland in bruikleen krijgt van China. Vandaag wordt tijdens een persconferentie bekendgemaakt hoe de beestjes gaan heten, iets wat in het verleden niet zonder slag of stoot verliep. De Telegraaf beschreef in 2010 hoe de vrouw van oud-PvdA-Kamerlid en commissaris voor de Koningin Jacques Tichelaar achter de affaire van haar man kwam. In 2009 kwam een babypanda tijdelijk naar Emmen en Tichelaar mocht een naam verzinnen. Hij noemde het beest Koosje, wat ze in eerste instantie vreemd vond. Toen ze later een briefje vond met de tekst: 'Binnen zo korte tijd zoveel emotie. Ik in jou en jij in mij. Veel liefs Koosje', vielen de puzzelstukjes op hun plek.

26 oktober

Op het eerste gezicht lijkt er in onderstaand filmpje niet zo heel veel aan de hand. Maar waarom kijken die hardlopers allemaal zo angstig over hun schouder? En veel tempo maken ze ook niet. En, bij nader inzien, ziet het er nóg onhandiger uit dan snelwandelen. Mag u raden wat het dan wel is.

In een ei van Fabergé, zeg maar de Kinder-surprise-eieren van de Russische tsarenfamilie, is een speeltje ontdekt. Fabergé, juwelierszoon uit Moskou, overhandigde het eerste exemplaar in 1885 aan tsarina Maria Feodorovna. Sindsdien kreeg hij de opdracht haar elk jaar rond Pasen met een surprise-ei te verrassen. De nieuwe ontdekking komt uit een ei uit 1892. Bekijk het speeltje - dat loopt als een zonnetje - hieronder.

23 oktober

Kut, (god)verdomme, lul. Dat zijn de meestgebruikte scheldwoorden op Twitter, zo liet NOS op 3 uitzoeken. Uit de analyse kwamen 46.688 tweets met scheldwoorden naar voren, en in 19 duizend gevallen werd het veelzijdige woord 'kut' gebruikt. Er is ook gekeken naar regionale verschillen: in Tilburg en Eindhoven blijkt men het meest te doen aan schelden via Twitter.

Zwemles. Ook eenden moeten eraan geloven. Zoals deze indru-kwekkende groep kuikentjes.

22 oktober

De grootste afbeelding van de ruimte die ooit is gemaakt is nu verpakt in een bestandje van 194GB en gewoon in uw internetbrowser te bekijken. het beeld is samengesteld door astronomen van de Ruhr Universiteit Bochum, die daar een 46-gigapixelpanorama voor gebruikten.

Als je in het vakje met coördinaten de namen van sterren of sterrennevels invoert, wordt automatisch ingezoomd op de gezochte objecten.

null Beeld .
Beeld .
null Beeld .
Beeld .

Een typefoutje dat ervoor zorgt dat een bericht een totaal andere lading krijgt dan beoogd, het gebeurt regelmatig. Eeuwen geleden ook al. Neem nu een Britse versie van de Bijbel uit 1631. In een aantal exeplaren daarvan ontbreekt ergens het woordje 'not', waardoor er bij de 10 geboden plotseling staat: 'Gij zult overspel plegen.' Deze zeldzame bijbels worden daarom ook wel de 'bijbel voor zondaars' genoemd. De verantwoordelijke drukkers moesten voor de rechter verschijnen en kregen een boete van 300 pond.

De bewuste bijbels werden verbrand, maar 10 exemplaren wisten te overleven. Eén daarvan zal volgende maand worden geveild, schrijft The Guardian. De verwachte opbrengst: meer dan 20 duizend euro. Voor een religieus geschrift dat gebiedt om vreemd te gaan, zijn mensen kennelijk bereid om grif geld neer te leggen.

20 oktober

Je heet de Philips Sport Vereniging, je speelt in het Philips Stadion, onder de rook van de Lichttoren, de supporters worden 'lampies' genoemd en wonen in een stad die zichzelf met trots presenteert als De Lichtstad. Daarom: PSV heeft grote plannen met nieuwe verlichting in het stadion. Directeur Toon Gebrands mikt op 'NBA-achtige' taferelen.

null Beeld Screenshot
Beeld Screenshot

Bradley Wiggins, de Britse rockster van het wielerpeloton, stond er vandaag weer goed gesoigneerd bij, tijdens de presentatie van het nieuwe Tour-parcours.

19 oktober

Laten we nog even in de sfeer van het Amsterdam Dance Event blijven. Martin Garrix, de Nederlandse dj die op de shortlist stond om verkozen te worden tot beste dj ter wereld greep naast de titel, die ging naar het dj duo Marcus V en Thomas Nemsom.

Geheimpje: Martin Garrix heet eigenlijk gewoon Martijn Garritsen. Na het interview met Garrix in de satirische nieuwsshow Zondag met Lubach lanceerde Arjen Lubach de website: Martin Garrixizer, om je eigen te naam te vermartingarrixen.

Vakantiekiekjes van politici; zijn we dol op. Zo schattig als onderstaande foto van Wilders met een Koala, zien we maar zelden.

14 oktober

Hoe zou een reclame van McDonald's eruit zien als het net zo zou adverteren als Apple? Nou, zo:

(artikel gaat verder onder de video)

De grabbelton is geen grabbelton zonder dierennieuws. In een Australische dierentuin heeft een vrouwelijke chimpansee een baby-chimpansee geadopteerd, nadat zijn moeder overleed tijdens de bevalling. En dat leverde deze aandoenlijke beelden op:

(artikel gaat verder onder de tweet)

En ja, het is nog maar oktober, maar de eerste natte sneeuw van dit seizoen is reeds gevallen. 'Nadat we gisteren de eerste officiële vorst van het seizoen hebben genoteerd en de op 1 na koudste 13 oktober in de geschiedenis kregen (De Bilt kwam slechts tot 5,9°C), zien we vandaag de eerste meldingen van winterse neerslag in de Limburgse heuvels', aldus weerman Marco Verhoef.

13 oktober

'We willen de grootste aanbieder van neptelefoons ter wereld worden,' zegt de oprichter van NoPhone tegen Time. Geheel volgens de filosofie less is more kan deze smartphone helemaal niks - wel zo rustig. Het apparaat heeft de afmeting van een iPhone 5 en is geheel van plastic. Voor vijf dollar bent u ervan verzekerd dat u 'nooit meer het vervelende gevoel van vlees op vlees hoeft te ervaren als u uw hand sluit', aldus NoPhone. Voor de liefhebber is er ook een NoPhone SELFIE met een spiegeltje erop en voor stelletjes is er 'The Couple's Cure'. Twee NoPhones, zodat u weer eens in gesprek kan met uw partner.

Ook leuk: laatste woorden. Zo zou Beethoven volgens de overlevering 'Applaudiseer, mijn vrienden, de komedie is voorbij,' hebben gezegd op zijn sterfbed. Voordat Tupac Shakur werd neergeschoten sprak hij de gedenkwaardige woorden 'Fuck You' uit, Pablo Picasso vroeg zijn nabestaanden om op hem te drinken. Bekijk hier een overzicht.

Terwijl de Amerikaanse Playboy borsten in de ban doet ('lezers' wees niet gevreesd, in het Nederlandse blad blijft bloot gewoon de artikelen opleuken), knoopte 'miss bikini Ierland' voor een borstkankercampagne haar bovenstukje los en verraste daarmee een opfietsende man, getuige onderstaande foto.

Het stond in een kollommetje in de krant (het papieren ding dat hopelijk dagelijks op uw mat valt), maar we wijzen u graag nog even op het nieuwe Noorse paspoort dat gisteren een Red Dot Design Award in ontvangst nam. De prestigieuze ontwerpprijs werd onder meer gegeven ­vanwege de bijzondere details in de binnenkant. Onder ­uv-licht laait 'noorderlicht' op in een tekening van Noorse bergen en fjorden.

De NoPhone Zero. Beeld  NoPhone
De NoPhone Zero.Beeld NoPhone
Het Noorse paspoort dat vanaf 2017 wordt uitgegeven. Beeld
Het Noorse paspoort dat vanaf 2017 wordt uitgegeven.Beeld

12 oktober

Weet u nog, Kanye West wil president worden van de Verenigde Staten. De huidige president, een zekere B. Obama uit zuidelijk Chicago, heeft wel wat tips voor West.

Hier, een paar pizza-infographics.

Een longread over het ontstaan en de geschiedenis van stedenbouwspellen als Sim City? Doen we niet moeilijk over.

En er zijn nieuwe emoji's in aantocht. Nouja, er zijn kandidaten. Voor bijvoorbeeld facepalm, selfie en, euhm, shoarma in een broodje.

Gek: je kon even niet 'Everyone will know' typen op Facebook.

Autoplay is een videocuratiesite die je het beste biedt van het internet, per thema. En natuurlijk gingen we naar het kanaal The best thing on the internet. En zo kwamen we bij onderstaande video.

(tekst gaat verder onder de video)

Een aantal kandidaten voor nieuwe emoticons. Beeld .
Een aantal kandidaten voor nieuwe emoticons.Beeld .

Hier nog de opkomst en (in sommige gevallen) ondergang van alle grote hiphop-platenlabels in de Verenigde Staten sinds 1989 in infografieken.

En het lemma over Daft Punk op het nog lang niet genoeg geprezen Know your meme heeft een update gekregen, reden om er even naar te verwijzen en onderstaande video weer eens te bekijken.

(tekst gaat verder onder de video)

9 oktober

Je hebt chocoladetaarten en Chocoladetaarten. Onderstaande creatie van de Franse regisseur en animator Alexandre Dubosc valt zonder enige twijfel in die tweede categorie. Onder de indruk? Hij heeft nog meer van zulke zaken gemaakt.

De boog kan niet altijd gespannen staan, dus je moet af en toe ook een lolletje kunnen maken. Dat geldt ook voor de Russische astronauten aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS. In onderstaand filmpje tonen ze tot welke circus-acts ze in staat zijn - met de hulp van het gebrek aan zwaartekracht.

Tot slot nog een filmpje voor degenen die straks weer aansluiten bij de lange vrijdagmiddagfile. Het is allemaal geen pretje, maar het kan nog vele, vele malen erger. Getuige deze drone-beelden die zijn geschoten bij Peking, aan het einde van een vakantieweek. Zelfs een snelweg van 50 (!) rijstroken kan het ontstaan van deze monsterfile van terugkerende vakantiegangers niet voorkomen. Je zou er maar middenin staan...

8 oktober

Susannah Mushatt Jones uit Alabama is met haar 116 jaar sinds afgelopen zomer de oudste vrouw ter wereld. Eerder zei ze dat ze het zo lang volhield door veel dutjes te doen. Maar nu is bekend geworden dat ze elke ochtend spek, ei en grutten tot zich neemt. Volgens haar nichtje Lois Judge eet ze spek zelfs 'de hele dag lang'. De onthulling heeft met name de Amerikaanse media in rep en roer gebracht: zou spek dan toch het wondermiddel zijn dat zorgt dat je lang leeft? Het is een spekkie naar hun bekkie. Oud worden door te slapen en spek te eten, wie wil dat nou niet.

null Beeld afp
Beeld afp

7 oktober

Een Hongaarse fotograaf heeft een storm van kritiek over zich heen gekregen nadat hij zich voor een fotoshoot liet inspireren door de vluchtelingencrisis. De serie 'Der Migrant' bevat onder meer foto's van modellen met hoofddoeken en half ontblote lichamen voor een hek van prikkeldraad. Op een andere foto wordt een model bij het hek weggesleept door een agent.

De fotograaf, Norbert Baksa, wordt ervan beschuldigd de vluchtelingencrisis te verheerlijken. De Hongaarse regering voert al maanden campagne tegen de stroom vreemdelingen en heeft de grens met Servië afgegrendeld met een groot hek.

Op zijn website verdedigt Baska zijn beeldkeuze: 'Normaal weiger ik met politieke thema's te werken, maar dit onderwerp beïnvloedt het dagelijks leven van vrijwel iedereen in Hongarije. (..) Dit is precies wat ik wilde laten zien: een lijdende vrouw, die ondanks haar situatie ook mooi is, goede kleding draagt en een smartphone heeft.'

Niet geschikt voor lezers met hoogtevrees: in de Chinese provincie Henan op de Yuntai berg is een deel van de glazen brug op een hoogte van duizend meter gebroken terwijl toeristen op het platform van het uitzicht genoten.

'Ik was bijna aan het einde toen ik een klap hoorde en de vloer onder mijn voeten voelde schudden', vertelt een van de toeristen aan de Daily Mail. 'Op dat moment begon iedereen te gillen. Ik schreeuwde keihard 'het is gebroken, het is gebroken!' en duwde de mensen voor me weg. Het was doodeng.'

Volgens een woordvoerder van het glazen bouwwerk, dat pas sinds 20 september was geopend, was er echter nooit groot gevaar. 'Er is slechts één van de drie lagen glas gebroken, waardoor de toeristen nooit het gevaar liepen naar beneden te storten.'

En mocht u het gisteravond gemist hebben: door onderstaand filmpje werd #dikkebmw trending op Twitter. Boze inwoners van Oranje belaagden gisteravond de auto van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken). Ze blokkeerden vervolgens de weg, waarna de auto omkeerde om een andere route te nemen. Daarna ging een vrouw voor de auto staan. Ze werd weggetrokken door een agent, waardoor ze viel en licht gewond raakte.

Het beeld van de bewoonster, gillend en spartelend op de grond, zoals De Telegraaf het vanochtend verwoordde, 'staat symbool voor de onmacht die veel bewoners momenteel voelen bij de migrantenstroom'.

6 oktober

Burger King serveert in de VS gedurende de maand oktober een limited edition Halloween hamburger. De burger zit in de speciale whopper verpakt tussen twee zwarte broodjes, wat een erg onappetijtelijk beeld geeft.

(Mocht u op dit moment uw lunchpauze eten, dan is het misschien verstandig niet door te lezen.)

Een leuke marketingstunt, zult u wellicht zeggen. Maar de burgergigant heeft één zaak over het hoofd gezien. Wat er in gaat, moet er ook weer uit: de broodjes hebben niet alleen invloed op de verkoopcijfers van Burger King, maar ook op de uitwerpselen van de klanten, getuige onderstaande foto's.

Dan is er een nog de ideale grootvader voor kinderen met een afkeer voor alles wat zich buiten afspeelt. De Amerikaan Jay Hewitt bouwde een boomhut voor zijn kleinkinderen - al is landhuis-met-toevallig-een-boom-erin wellicht een beter woord. De boomhut heeft drie verdiepingen, is twaalf meter hoog en laat nog weinig van de boom zien.

5 oktober

'Sum-mer, sum-mer, sum-mertime', 'Here come the man in black', 'Welcome to Miami, M-I-A-M-I', 'I'll tell you how I became the prince of a town called Bel Air', ja, allemaal hits van Will Smith. Een love-it-or-hate-it-muzikant, kinderkamerrap, huisfeesthiphop, - plak er zelf maar iets op.

Maar wat zou er gebeuren als je al die nummers in elkaar mixt? Nee, niet als medley, maar gewoon tegelijkertijd afspeelt.

Komt-ie.

In het Verenigd Koninkrijk wordt de belasting op plastic tasjes ingevoerd. Kosten: 5 pence (zo'n 7 eurocent). Why bother?, zou je denken. Nou, dan had u bij de redactievergaderingen van The Daily Mail en The Daily Mirror moeten aanschuiven. PANIEK! (zie tweets hieronder).

En tot slot de videoclip van Sam Smiths James Bond-soundtrack Writing's On The Wall. Volkskrant-recensent Robert van Gijssel gaf het nummer eerder al drie sterren: 'Writing's on the Wall eindigt een beetje in mineur. Als de film dat straks maar niet doet.'

Bekijk hier, hier en hierrr de oudere afleveringen van deze rubriek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden