Ja, dit staat ook op het internet

Een volstrekt arbitraire, vrijwel willekeurige, in veel gevallen contextloze, omgekeerd chronologische dagelijks aangevulde verzameling opmerkelijk- en demoeitewaardheden uit de vergaarbak die het internet heet.

Een knikje naar de meester: de niezende panda.

18 november

Vandaag is bekendgemaakt welke boeken kans maken op de jaarlijkse Bad Sex in Fiction Award, de Britse prijs voor de slechtste of meest overbodige seksscène in een roman.

Waarom deze prijs er is? Het moet de aandacht vestigen op de onnodig slechte manier waarop seks vaak in romans beschreven wordt, maar moet met name het schrijven van dit soort overbodige passages ontmoedigen.

Hier kunt u lezen aan welke citaten de schrijvers hun nominatie hebben te danken. De winnaar wordt 1 december bekendgemaakt.

Een van de genomineerden.

Matthijs van Nieuwkerks reactie op de terreurdreiging bij Duitsland-Nederland gisteravond viel niet helemaal in de smaak bij de kijkers van De Wereld Draait Door.

'Ik krijg een heel merkwaardig bericht voor mijn snufferd. Het heeft niks met deze taart te maken - wel met het eerste gesprek. 'Nederland-Duitsland afgelast, verdacht pakketje, bleek ongevaarlijk, stadion ontruimd',' zei hij terwijl hij een stuk taart van topchef Robert Kranenborg opat. Om te vervolgen met: 'Heerlijke taart, zeg, formidabele taart.'

Lego-gerelateerde blessures, wie heeft ze vroeger niet gehad door per ongeluk op een legoblokje stappen. Deze ellende kan nu verleden tijd worden. Het speelgoedbedrijf heeft met de hulp van een Frans reclamebureau anti-LEGO Slippers gemaakt.

Veel heeft Lego er niet laten produceren; er zijn er maar 1500 paar, die worden verloot onder klanten die een verlanglijstje invullen op de Franse Legowebsite.

Beeld Lego

17 november

Op het internet is een interessante discussie ontstaan over de berichtgeving van internationale nieuwsmedia over de aanslagen in Beiroet en Parijs. Alle aandacht zou uitgaan naar Parijs ten koste van de slachtoffers in Libanon. Onze columniste Sheila Sitalsing schreef hier gister al over (+) nadat ze een klacht van een Libanese dokter in de New York Times las: 'Heel even voelde ik me schuldig, minimaal een paar minuten, maar aan de kleuren van de Libanese vlag googelen kwam ik niet toe,want ik moest nog zoveel.'

Ook vanuit 'het westen' klinkt deze kritiek, zoals de Amerikaanse twitteraar @Jackjonestv laat zien. Hij tweet: 'No media has covered this, but R.I.P. to all the people that lost their lives in Lebanon yesterday from Isis attacks.' De tweet heeft meer dan 55 duizend retweets. Bij het bericht zit een foto van een explosie in Beirut. Deze vond plaats in 2006.

Foutieve en beschuldigende tweets zoals deze zijn tegen het zere been van Max Fischer, buitenlandredacteur bij Vox.com. Hij reageert op de kritiek met de vraag: 'Did the media ignore the Beirut bombings? Or did readers?' De vraag stellen, is hem beantwoorden: hij schrijft dat tal van (Amerikaanse) media door de jaren heen hun best hebben gedaan om kwesties in landen die relatief ver van de lezer afstaan voor inzichtelijk te maken, maar dat men er nu eenmaal minder graag over leest. Toch is hij blij met de onvrede: 'We've been trying for years to break through reader apathy and disinterest. If we take some unfair criticisms but it gets people to finally pay attention, I think that is a trade-off every reporter on Earth would accept.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden