PostuumEva Biesheuvel (1938-2018)

J.M.A. Biesheuvel stuurde zijn muze Eva (1938-2018) briefjes uit het ‘gekkenhuis’: ‘Eigenlijk ben ik nog steeds verliefd’

Dinsdagochtend is Eva Biesheuvel-Gütlich (80), de echtgenote en muze van schrijver en P.C. Hooftprijswinnaar J.M.A. Biesheuvel (79), in een Leids ziekenhuis gestorven aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Eva Biesheuvel in haar huis Sunny Home in LeidenBeeld Patricia Naut /HH

Sinds 1979 waren ze getrouwd, maar Eva en Maarten kenden elkaar al sinds 1958, toen hij de gymnasiaste uit Schiedam om informatie vroeg over haar school. Nog dit jaar schreef zij over de begintijd: ‘Maarten was altijd anders dan anderen, maar niet ziekelijk anders. Hij had een eigenwijs karakter dat me erg aansprak. Je kon met hem lachen. Maar hij kon ook erg druk doen en nerveus zijn.’

In 1966 werd hij voor het eerst opgenomen in de psychiatrische inrichting van Oegstgeest. Sindsdien heeft zij zich voornamelijk over hem ontfermd en ervoor gezorgd dat Maarten en zijzelf (ze leed aan de ziekte van Bechterew) al die jaren zelfstandig konden blijven wonen in Sunny Home, het opvallende houten huis in het centrum van Leiden.

Als Maarten weer eens werd opgenomen, zoals ook dit voorjaar nog gebeurde, dan kreeg ze briefjes van hem uit het ‘gekkenhuis’: ‘Lieve Eva, gisteren heb ik u gemist. Toch hoop ik dat u een leuke dag heeft gehad zonder mij. Kom gauw terug naar mij. U bent de liefste vrouw van de hele wereld. Ik ben zo blij dat ik u heb leren kennen. Ik kan mij nog goed herinneren de dag dat ik u zag in Schiedam. Ik was in één opslag verliefd! Eigenlijk ben ik nog steeds verliefd… Liefs, je Martientje!’

Twee maanden geleden verscheen de bloemlezing met zijn Verhalen uit het gekkenhuis, door Eva samengesteld, net als in 2003 het omvangrijke Eva’s keus. Biesheuvel placht zijn verhalen eerst aan haar voor te leggen. ‘Eva is normaal, en weet wanneer een verhaal onzin is. Ik zie in haar een engel.’ Ook vergeleek hij zichzelf met een bootje dat telkens dreigt te zinken, en haar met de ‘ontzettend kundige kapitein’ die ervoor zorgt dat het bootje altijd op de golven blijft drijven.

Het laatste publieke en gezamenlijke optreden van Maarten (79) en Eva Biesheuvel was dinsdag 9 oktober bij De Wereld Draait Door. Daar las hij ook voor uit de nieuwe bloemlezing, die besluit met het niet eerder gepubliceerde verhaal Kortstondig geluk. Als in zoveel andere verhalen eert hij ook daarin zijn Eva, die hij aanroept en kust, en die uiteindelijk toch weer de dokter en psychiater moet bellen.

‘Als schrijver is hij niet gek, als Maarten Biesheuvel wel’

Eind september sprak de Volkskrant Maarten Biesheuvel uitgebreid in onrichting Rivierduinen en thuis, in Sunny Home. Lees het hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden