J.K. Rowling zet afwijzingsbrieven van uitgevers op Twitter

De auteur van de succesvolle Harry Potter-boeken J.K. Rowling heeft foto's van afwijzingsbrieven op Twitter gezet van het eerste boek dat ze onder pseudoniem schreef. 'Ik zou pas opgeven nadat elke uitgever mijn manuscript had afgekeurd en ik ben er vaak bang voor geweest dat dit zou gebeuren', schrijft ze.

J.K. Rowling, de auteur van de Harry Potter-boeken. Beeld ap
J.K. Rowling, de auteur van de Harry Potter-boeken.Beeld ap

Rowling reageerde op een tweet van een fan die door een uitgever was afgewezen. 'Ik hing mijn eerste afwijzingsbrief aan de muur in de keuken omdat ik hierdoor iets gemeen had met mijn eigen favoriete schrijvers', twitterde Rowling terug. Daarna vroeg ze of de fan de brieven voor Galbraith, haar pseudoniem, wilde zien. 'De Potter-brieven zitten in een doos op zolder, maar ik kan die van @RGalbraith laten zien?'

Ongekende bestseller

Halverwege jaren negentig werd het eerste Harry Potter-manuscript door meerdere uitgeverijen afgekeurd. Het boek werd uiteindelijk gepubliceerd door Bloomsbury en werd een ongekende bestseller. Jaren later schreef Rowling een roman onder het pseudoniem Robert Galbraith en stuurde het naar verschillende uitgeverijen, die het verhaal vrijwel allemaal afwezen. Little Brown hapte wel toe, maar het boek werd pas een hit toen bij het publiek bekend werd dat J.K. Rowling de roman had geschreven.

In een brief van uitgeverij Constable&Robinson staat: 'Het spijt ons dat we voorzichtig tot de conclusie moeten komen dat we het boek niet met commercieel succes kunnen uitbrengen.' Er wordt Rowling geadviseerd om in een boekenwinkel of in een tijdschrift te kijken welke uitgeverijen geschikt zijn voor haar genre.

Als een fan vraagt of er ook uitgevers zijn die eerder haar Potter-manuscript hadden afgewezen, antwoordt ze: 'Ja, degene die Harry als eerste afkeurde, stuurde Galbraith ook de onvriendelijkste afwijzing (via de mail)!'

Er zijn meer dan 400 miljoen Harry Potter boeken verkocht en er zijn acht films over gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden