Ivoriaans belverkeer in kaart gebracht

Een Eindhovense promovendus legt het belverkeer in Ivoorkust vast in een kleurig lijnenspel.


Bladvormige patronen lichten sfeervol op tegen een grillig gevormde zwarte achtergrond. Een explosie van kleuren vanuit een flitsend witte kern, rechts onderin. Dat het geen feestverlichting is, wordt duidelijk als we weten dat de achtergrond bestaat uit de landkaart van het West-Afrikaanse Ivoorkust. Het kleurige lijnenspel verbeeldt het mobiele telefoonverkeer in dat land. Elke lijn is een communicatiekanaal tussen twee telefoonpalen voor mobiele telefonie. De lijnen zeggen niets over het absolute aantal gesprekken het moeten er dagelijks miljoenen zijn. Met de patronen wordt de relatieve drukte aangegeven. Een groene lijn laat zien dat er op een dag meer telefoonverkeer is dan de dag ervoor, een rode staat voor minder communicatie. Gele lijnen ontstaan als rood en groen elkaar overlappen. Dat kan gebeuren als telefoonpalen te dicht bij elkaar staan om de twee kleuren uit elkaar te kunnen houden. De lijnen hebben krommingen om de richting van het telefoonverkeer aan te geven, waarbij de klok wordt gevolgd. Een naar links gebogen lijn gaat van A naar B. Een lijn met een rechtse bolling gaat van B naar A. Zo ontstaat de bladvorm tussen twee punten, meestal twee steden of twee dorpen. Dit beeld is een weergave van de mobiele communicatie op zomaar een dag in 2012. De witte plek rechts onderin geeft de drukte weer in de commer ciële regio van Abidjan, de grootste stad van het land. Ergens in het midden ligt de tweede stad, Bouaké. Ook daar veel heen-en-weer gebel. Uit de groene patronen in de westelijke helft van het land kan worden afgeleid dat daar iets is gebeurd. Wat? Geen idee. Daar zegt deze kaart niets over. In een groot deel van het land (rood) is het duidelijk rustiger dan de dag ervoor. Weekend, misschien?

Kluwen telecomdata

De foto geeft een stilstaand computerbeeld weer. In werkelijkheid is het een interactieve kaart, waaruit de gebruiker naar keuze informatie uit kan putten. De kaart is ontworpen door computerwetenschapper Stef van den Elzen, die eind vorige maand aan de TU Eindhoven promoveerde op de visualisatie van netwerken. Hij maakte de kaart voor het telecombedrijf Orange, in Ivoorkust veruit de grootste aanbieder van mobiele telefonie. Waarom heeft Van den Elzen niet gekozen voor een kaart waaraan je kunt zien hoe vaak er precies wordt gebeld? Dan krijg je een onoverzichtelijke kluwen van lijnen waaruit alleen is op te maken dat er veel gebeld wordt tussen de grote steden, zegt hij. En daar heb je niet zoveel aan. Het gaat hem om het vastleggen van veranderingen. Daar kunnen telecombedrijf en autoriteiten hun voordeel mee doen. Zo kun je bijvoorbeeld een ingrijpende gebeurtenis signaleren en lokaliseren. Of zien waar de stroom is uitgevallen dan kan er niet meer worden gebeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden