Ivo Opstelten als een vis in het water op Justitie

Hij deed er al niet geheimzinnig over. VVD'er Ivo Opstelten (31 januari 1944) wilde best nog een tweede rondje als minister van Veiligheid en Justitie. Hij lijkt zich als een vis in het water te voelen op het departement, waar hij vooral daadkracht en begrip voor de burger als slachtoffer wil uitstralen, zich intussen uitbundig bedienend van stoere taal. Zijn voornaamste wapenfeit als minister in het eerste kabinet-Rutte is het besluit om te komen tot een nationale politie.

Minister van Justitie Ivo Opstelten Beeld ANP

Goedmoedig, rustig, zelfverzekerd en met humor, maar met een harde kern. Zo staat Opstelten bekend. Als een rasbestuurder ook. En zijn 68 jaar zit hem in het geheel niet in de weg. Nooit is er een spoor van vermoeidheid te bekennen, al duurt een debat nog zo oeverloos lang en is hij snipverkouden.

Bankierszoon Ivo Opstelten had een minder goede start in het leven. Hij was in zijn jeugd een lastig portret. Zijn ouders parkeerden hem bij een pleeggezin, een domineesfamilie in Emmen. De kwajongen knapte ervan op en hij had het er ook nog naar zijn zin. Hij ging studeren in Leiden, waar de maatschappelijke onrust van de jaren zestig een beetje voorbijgaat aan het lid van studentencorps Minerva. In diezelfde jaren werd de VVD zijn club en het burgemeesterschap zijn gedroomde baan.

Met 28 jaar verwezenlijkt hij die droom al, in 1972 in Dalen in Drente. Na het keurige Doorn volgt het rode Delfzijl. Daar valt voor hem meer te beleven en daar heeft hij behoefte aan. Via Utrecht gaat het naar het ook al rode Rotterdam (1999), zijn geboortestad. Daar maakt hij indruk door zijn rustige optreden in de woelige periode rond de opkomst en moord op Pim Fortuyn. Opstelten geeft vanaf 2002 als burgemeester ook leiding aan een college met wethouders van VVD, CDA en Fortuyns Leefbaar Rotterdam.

Eind december 2008 legt hij deze functie neer. Behalve VVD-voorzitter en waarnemend burgemeester van Tilburg wordt hij voorzitter van de Council Olympisch Plan 2018 en televisiepresentator. Op 12 januari 2010 presenteert hij voor het eerst TROS Regelrecht, een programma dat opkomt voor burgers.

In de zomer van 2010 is hij als informateur betrokken bij de totstandkoming van kabinet-Rutte I.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.