'Ivf verhoogt kans op syndroom van Down'

De medicatie die oudere vrouwen nemen wanneer ze IVF ondergaan, kan het risico op het syndroom van Down verhogen, aldus Britse onderzoekers.

Redactie
null Beeld

Ze bestudeerden 34 koppels die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen. Alle deelnemende vrouwen waren ouder dan 31 jaar en kregen medicatie die de eierstokken stimuleerde om eicellen vrij te geven voor de ivf-behandeling.

Na studie van de bevruchte eicellen bleek dat sommige genetische fouten bevatten. Deze konden ervoor zorgen dat de zwangerschap vroegtijdig werd afgebroken of een genetische aandoening bij de baby veroorzaken. Vaak ging het om een fout die leidt tot het syndroom van Down.

Complexer

In tegenstelling tot het klassieke syndroom, dat vaak voorkomt bij dames op leeftijd, was het patroon van genetische fouten in dit onderzoek anders en meer complex. Daarom geloven de onderzoekers dat de vruchtbaarheidsbehandeling de oorzaak was.

Dit kan volgens hen betekenen dat de stimulatie van de eierstokken deze fouten veroorzaakt. Laboratoriumtests toonden dit al eerder aan. Er is dus meer onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen. Dit kan onderzoekers helpen vrouwen te identificeren die beter donoreicellen kunnen gebruiken in plaats van een ivf-behandeling te ondergaan.

Stijging

Vruchtbaarheidsexpert Stuart Lavery, verbonden aan de Hammersmith en Queen Charlotte's ziekenhuizen in Engeland, zegt: 'Er is een grote stijging in het aantal vrouwen dat ivf ondergaat op latere leeftijd. We dachten altijd dat afwijkingen op het vlak van chromosomen in verband stonden met de leeftijd van de eicel, maar deze resultaten verhogen de bezorgdheid dat dit door de behandeling kan komen.'

'Het is nog niet volledig duidelijk of de medicatie de eicel treft of dat dit het controlesysteem van de kwaliteit van de eicellen stoort.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden