Ivens-stichting protesteert tegen negatief advies

De Europese Stichting Joris Ivens heeft in een brief aan staatssecretaris Nuis van Cultuur geprotesteerd tegen het negatieve advies van de Raad voor Cultuur over de aangevraagde subsidie van jaarlijks 280 duizend gulden in de periode 1997-2000....

Van onze verslaggever

Volgens de raad schiet het werk van de stichting niet op, vooral door het vertragende optreden van Ivens' weduwe Marceline Loridan in de overdracht van achiefmateriaal. De stichting meent dat het oordeel van de raad gebaseerd is op feitelijke onjuistheden en een onvolledige rapportage over de gang van zaken. De stichting, die in 1990 werd opgericht om het archief van Joris Ivens te beheren en open te stellen voor vooral wetenschappelijke en educatieve doeleinden, kon pas eind 1993 over een subsidie beschikken en haar werk daarom bijna een jaar later beginnen dan was voorzien.

Niet Marceline Loridan was volgens de stichting de eerste schuldige in het conflict dat ontstond tussen haar en het Nederlands Filmmuseum, dat een deel van het Joris Ivens-archief beheerde, maar juist het filmmuseum. Bovendien werd het archiefmateriaal volgens de stichting in wanordelijke staat aangetroffen, wat de inventarisatie vertraagde. Sinds begin dit jaar zijn twee medewerkers fulltime met de inventarisatie bezig en volgens de planning is het werk in juli klaar.

De raad betwijfelt ook de meerwaarde van de stichting ten opzichte van het Nederlands Filmmuseum en het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). De stichting plaatst daar de kanttekening bij dat alle drie de instellingen een eigen doelgroep hebben. Stopzetten van de subsidie zou niet alleen in strijd zijn met de argumenten die in 1993 gebruikt werden om de subsidie toe te kennen, maar tevens kapitaalvernietiging betekenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden