Itzik Galili choreograaf, artistiek leider Galili Dance

'Wat betreft geld ben ik een geweldige dromer, maar een beroerde planner. Ik droom van een groot huis, een prachtige auto en een eigen privé-vliegtuig....

'Tien jaar geleden ben ik uit Israël naar Nederland gekomen, de liefde achterna. Hier is de sociale zekerheid voor het individu heel goed geregeld. In Israël werken ze veel harder en zes dagen per week voor hetzelfde of minder salaris. Israël is rusteloos, hectisch, in oorlog. Dat maakt vergelijken met Nederland onmogelijk.

'Sinds drie jaar ben ik in Groningen artistiek leider van mijn eigen gezelschap, Galili Dance. Ik krijg een vast basissalaris, zo rond de vijfduizend gulden. Netto, geloof ik. Daar komen royalties bovenop per voorstelling. Mijn inkomen, of dat van de dansers, hangt niet af van het aantal bezoekers in de schouwburgen. Meestal spreken we met theaters een vaste uitkoopsom af, soms gaat het op basis van partage, een verdeelsleutel van de kaartverkoop.

'Staatssecretaris Van der Ploeg zit iedereen op zijn nek, hij heeft het voortdurend over cultureel ondernemerschap. We moeten 15 procent van de begroting zelf binnenhalen. Dat lukt slechts de helft van de Nederlandse dansgezelschappen. Nederlandse schouwburgen kunnen of willen niet meer betalen. Daarom treden we vaak op in het buitenland.

'Idealiter zou ik me alleen hoeven bezighouden met de choreografie en de zakelijk leider met de financiën. Zo werkt het natuurlijk niet. Als Ernest Slot een gat in de begroting voorziet, moet ik daar uiteraard tijdig rekening mee houden. Bijvoorbeeld door minder dure decors te bedenken of minder muzikanten in te huren. Compromissen zijn nu eenmaal noodzaak. Meestal ben ik tevreden, soms is het moeilijk.

'Zelf ben ik goed verzekerd, ik leg wat geld opzij maar geef het meeste uit. Galili Dance moet een familie zijn, dus betaal ik wel eens kleine uitstapjes uit eigen zak - we zijn met veertien dansers. Ook ga ik geregeld op familiebezoek in Israël. Zou ik echt zo veel mogelijk geld sparen, dan kon ik er wellicht vanaf mijn vijftigste goed van leven zonder nog te hoeven werken. Maar ik maak me er geen zorgen over zolang ik gezond ben. Ik vertrouw op mijn intuïtie, geld is ook niet alles.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden