Italië zondag sportloos uit protest tegen dood supporter

De Italiaanse sport komt zondag voor het eerst in de geschiedenis geheel stil te liggen. Dat gebeurt uit protest tegen het doodsteken, eergisteren in Genua, van een 24-jarige voetbalsupporter....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Sinds zondagmiddag wordt in Italië al het nieuws naar de achtergrond gedrongen door het supportersgeweld in Genua en de reacties daarop. Kort na het bekend worden van het doodsteken van de Genoa-supporter Vincenzo Spagnolo, even voor het begin van Genoa-AC Milan buiten het stadion, kwam van de politiebonden al het eerste pleidooi voor een demonstratieve reactie.

Maar de voorzitter van de voetbalbond, Antonio Matarrese, wilde daar niet van horen. Hij was het niet eens met de afgelasting van Genoa-AC Milan, en nog minder met het schrappen van een hele competitiezondag. Dat zou immers grote organisatorische problemen opleveren en vooral miljoenen guldens gaan kosten vanwege gederfde inkomsten uit de voetbaltoto.

Matarrese argumenteerde dat de de steekpartij buiten het stadion plaatsvond, dat het voetbal geen schuld trof en dat de goede supporters niet onder de kwade mochten lijden. Ook minister Brancaccio van Binnenlandse Zaken vond dat de competitie gewoon moest doorgaan, omdat afgelasting gevaarlijke troebelen zou kunnen oproepen.

Maar intussen nam vanuit de sportwereld de druk toe om een duidelijk antwoord te geven. Het amateurvoetbal besloot alle wedstrijden van komende zondag te schrappen. Spelers, trainers en scheidsrechters van het beroepsvoetbal stelden hetzelfde voor. Andere sportbonden sloten zich daarbij aan. Opiniepeilingen bevestigden dat de meerderheid van de Italianen akkoord ging met een sportloze zondag. Voor een voetbalgek land als Italië is dat haast een revolutie.

Onder die druk moest Matarrese zwichten. tijdens een lange bijeenkomst met Mario Pescante, die als voorzitter van het Italiaans Olympisch Comité de hoogste nationale sportofficial is. De duizenden sportwedstrijden van zondag worden afgelast. 'Ons besluit', zei Pescante, 'is geen nederlaag voor de sport. Het benadrukt dat het moment is gekomen om na te denken. Sport is leven, en niet de dood.'

Veel clubs voelen er niets voor om de geweldenaars onder hun supporters tegen zich in het harnas te jagen. Ze kunnen hen veel te goed gebruiken om in ongenade gevallen spelers, trainers, officials of journalisten te intimideren. Vaak betalen de clubs hun reiskosten voor uitwedstrijden en hun toegangskaartjes. En hun misdaden willen ze liever niet zien.

De laatste grote gewelddaad was in november vorig jaar, toen als supporters verklede fascisten de sous-chef van de politie van Brescia neerstaken. De steekpartij in Genua was het werk van S. B., lid van een supportersclubje van AC Milan.

In de felle onlusten die uitbraken na de afgelasting van de wedstrijd Genoa-Milan, raakten elf Genoa-tifosi en negen politie-agenten gewond. Tientallen auto's werden verbrand of vernield. Vijf arrestanten werden gisteren door de politierechter veroordeeld tot straffen van vier tot acht maanden en een verbod op stadionbezoek.

Pas na de beteugeling van de Genoa-supporters mochten de 924 Milan-tifosi die in het stadion waren opgesloten, naar buiten. Ze werden allen geïdentificeerd en met bussen onder politiebewaking naar Milaan gebracht. De viaducten op de route werden bewaakt, om te voorkomen dat Genoa-aanhangers stenen op de bussen zouden laten vallen.

In de vroege ochtend lichtte de politie tien Milan-supporters van hun bed en bracht hen terug naar Genua. Een van hen sloeg na een uren lange ondervraging huilend door. Hij zei dat hij een mes had getrokken om zich te verdedigen tegen agressieve Genoa-supporters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden