NIEUWSItalië

Italië zingt zich door de coronacrisis heen, hele steden staan op het balkon

Nadat Italië vorige week maandag vrijwel volledig tot stilstand kwam vanwege het coronavirus, was het de eerste paar dagen doodstil op straat. Tot een paar inwoners van de Toscaanse stad Siena vanuit hun open ramen een populair stadslied begonnen te zingen, en zo de eerste Italiaanse quarantainetraditie ontstond.

Jarl van der Ploeg,
null Beeld NurPhoto via Getty Images
Beeld NurPhoto via Getty Images

Italianen houden van gezelschap en verafschuwen de stilte. Dus wat doe je als een pandemie je ervan weerhoudt samen te komen? Wanneer de gangbare stereotypes waarmee buitenlanders Italianen omschrijven – chaotisch, luid, sociaal, etend in grote groepen en ongedisciplineerd van hot naar her stuiterend op hun Vespa’s of in hun Fiat’jes – geen van allen meer gelden?

Dan verzin je alternatieven. Dus toen de zangers in Siena merkten dat buurtgenoten spontaan mee begonnen te zingen, besloten ze een dag later, wederom om 18 uur ‘s avonds, hetzelfde lied nogmaals aan te heffen, waarna ook andere wijken volgden, en daarna zelfs hele steden.

Zingen om zes uur

Het gevolg: iedere avond komen momenteel miljoenen Italianen – voor de verandering zo stipt als de Zwitsers – om zes uur hun balkons op om vol overgave het Italiaanse volkslied te zingen, of andere populaire liedjes. Jonge kinderen oefenen overdag een riedeltje op hun blokfluit om ’s avonds een klein buurtconcert te kunnen geven en zelfs de pubers, voor wie de blauwe streep onderaan hun Facebookapp doorgaans de grens van hun belangstelling vormt, lopen iedere dag weer trouw het balkon op om samen met hun ouders te zingen en te dansen.

Het zingen om zes uur is een van de vele pogingen sociaal te blijven in een land waar sociaal contact inmiddels verboden is. Zo zijn er van Milaan tot aan Sicilië tientallen lokale liefdadigheidsacties gestart waarbij in een paar dagen tijd al miljoenen euro’s werden opgehaald voor extra materieel in het regioziekenhuizen. Tv-zender Sky Sports besloot het hele door Italië gewonnen WK van 2006 opnieuw uit te zenden om de verveling in de huizen zoveel mogelijk tegen te gaan en zelfs de Italiaanse versie van pornosite Pornhub besloot tijdelijk alle filmpjes gratis aan te bieden, om ook de eenzamere landgenoten tegemoet te komen in tijden van crisis.

Andrà tutto bene

Aan steeds meer balkons verschijnen bovendien door kinderen geknutselde spandoeken waarop staat dat alles weer goed komt (‘andrà tutto bene’) en op zaterdagmiddag twaalf uur ’s middags stapte iedereen wederom zijn balkon op, ditmaal om een aantal minuten hard te applaudisseren voor alle hulpverleners in de zorg, die zo hard hun best doen het virus te verslaan.

Dat applaus kunnen ze goed gebruiken, blijkt ondertussen uit de continue stroom grimmige berichten vanuit Noord-Italië blijft binnenstromen. In Bergamo, de zwaarst getroffen stad van Italië, vallen dagelijks zoveel doden dat de crematoria momenteel 24 uur per dag draaien, aldus een verslag in de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano. En zaterdagavond, net nadat bekend werd dat zeker 21 duizend Italianen inmiddels het coronavirus opliepen, zeiden de instanties van de overkoepelende regio Lombardije dat zij nog maar tien Intensive Care-plekken beschikbaar hebben. Zondagochtend werden de eerste militaire vluchten ingezet om patiënten naar ziekenhuizen in het zuiden te vliegen.

Bij ruim duizend Nederlanders is het coronavirus vastgesteld. Twintig mensen in ons land zijn overleden aan de gevolgen van besmetting met het virus. Wereldwijd stijgt het dodental richting de zesduizend. Het laatste nieuws leest u in dit liveblog.

In Brabant minder ziekenhuisopnamen, ‘maar tweede, grotere corona-golf komt eraan’

Sinds twee dagen daalt het aantal opgenomen coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen. De piek van de carnavalsgolf is mogelijk voorbij, maar in de rest van het land neemt het aantal ziekenhuisopnamen juist toe. ‘Hoe heftig dat gaat worden, weten we niet. De komende dagen zijn daarin cruciaal.’

Artsen vrezen het ergste: ‘Je schrikt ervan hoe weerloos we zijn’

In enkele dagen is het aantal coronapatiënten enorm toegenomen. In Brabant komen de grenzen van de opnamecapaciteit al in zicht. ‘Het is een reëel scenario dat we binnenkort 80-plussers niet meer kunnen opnemen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden