Italië wil stoppen met bombarderen Libië

Het is noodzakelijk om de vijandelijkheden in Libië onmiddellijk te staken om 'humanitaire corridors' in te richten voor hulp aan de burgerbevolking. Dit heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, vandaag gezegd tegen de Kamer van Afgevaardigden in Rome.

Redactie
Franco Frattini, de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken. Beeld reuters
Franco Frattini, de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken.Beeld reuters

Volgens de bewindsman moet het staken van de vijandelijkheden hulpverlening mogelijk maken op plaatsen die nu verstoken zijn van hulp, zoals buitenwijken van de stad Misurata.

Frattini wil van de NAVO, die Libië al maanden bombardeert, tevens opheldering over de burgerdoden die recent zijn gevallen, aldus het persbureau ANSA. De afgelopen dagen zijn er door fouten bij de bombardementen van het bondgenootschap zeker 24 burgerdoden gevallen, onder wie vijf kinderen.

Geldverspilling

Italië doet mee aan de NAVO-operaties tegen het Kaddafibewind, maar dat is in de Italiaanse politiek omstreden. Umberto Bossi, juniorpartner in de centrumrechtse coalitie, eiste afgelopen weekend nog dat Italië stopt met de interventie. Volgens de Lega is de operatie geldverspilling en neemt de vluchtelingenstroom naar Italië erdoor toe.

Frankrijk reageerde meteen afwijzend op het voorstel van Frattini. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs gaat het er juist om om de druk op Kaddafi op te voeren. Elke gevechtspauze zou de Libische leider de gelegenheid geven zijn verzet te herorganiseren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden