NieuwsItalië

Italië wijzigt begroting voor 2019 om miljardenboete EU te voorkomen

Italië heeft het begrotingstekort voor dit jaar bijgesteld in een poging strafmaatregelen van de EU te voorkomen. De Italiaanse regering zegt dat het tekort voor 2019 miljarden lager zal uitvallen dan begroot door onverwacht hogere inkomsten en lagere uitgaven.

De Italiaanse premier Conte dinsdag in Brussel voor het overleg over de invulling van topfuncties in de EU. Beeld EPA

Brussel dreigt een strafprocedure tegen Rome te starten als de Italianen hun overheidsuitgaven niet met miljarden euro’s verlagen. De Europese Commissie zou dinsdag een besluit hierover nemen, maar dit is uitgesteld vanwege het moeizame overleg over de verdeling van de belangrijkste EU-banen.

‘Ik zie geen reden om een disciplinaire procedure tegen Italië te beginnen’, aldus de Italiaanse president Sergio Mattarella tijdens een bezoek aan Wenen. Ook premier Conte en het ministerie van Financiën benadrukten na een kabinetsberaad dat ingrijpen van Brussel niet meer nodig is. Rome riskeert een boete van 3,5 miljard euro als het land niet het mes zet in de overheidsuitgaven. ‘De regering gelooft dat het ruimschoots voldoet aan de regels’, aldus het ministerie in een verklaring.

Volgens het ministerie zou het totale begrotingstekort voor dit jaar zo’n 7,6 miljard lager uitvallen dan waar eerder rekening mee was gehouden. Volgens een regeringsbron zou dit tot gevolg hebben dat het begrotingstekort zou dalen naar 2,04 procent, in plaats van de 2,4 procent waarmee in april rekening was gehouden. De populistische regering houdt verder vast aan een begrotingstekort in 2020 van 2,1 procent.

In de begroting is onder andere een toeristenbelasting opgenomen voor toeristen die Venetië bezoeken. De maatregel is bedoeld om de staatsinkomsten te verhogen.Beeld EPA

Versoepelen regels

Brussel heeft eerder gezegd dat het begrotingstekort voor beide jaren veel hoger zal uitvallen dan waarmee Rome rekening houdt. De regering wijst verder snijden in de overheidsuitgaven af. Volgens Rome is dat dit jaar ook niet nodig omdat twee overheidsmaatregelen (waaronder een besluit voor vervroegd pensioen) minder kosten dan was begroot. Ook zou het aanpakken van belastingontwijking meer hebben opgeleverd.

Met zo’n 132 procent van het bruto binnenlands product heeft Italië proportioneel de hoogste staatsschuld in de eurozone na die van Griekenland. Dit is meer dan twee keer het toegestane maximum voor eurolanden. Brussel zegt dat de staatsschuld de komende twee jaar nog verder zal toenemen. 

Rome beloofde vorig jaar de staatsschuld terug te brengen, op last van de EU, maar het slaagde hier niet in. Jaarlijks is Italië 65 miljard euro kwijt aan rente en aflossing van de schuldenlast. Dit is meer dan het uitgeeft aan belangrijke overheidsuitgaven, zoals onderwijs.

De coalitiepartijen, de Liga van Matteo Salvini en de Vijfsterrenbeweging van Luigi Di Maio, hebben beloofd om belastingverlagingen volgend jaar door te voeren om de economie te laten groeien. Zij zeggen dat bezuinigingen juist zullen leiden tot verzwakking van de economie. Salvini wil dat de EU zich minder hard opstelt en de strenge begrotingsregels versoepelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden