NIEUWS REDDINGSSCHIP ALAN KURDI

Italië weigert opnieuw reddingsschepen en verhoogt druk op andere EU-lidstaten om te helpen

Italië is dit weekend opnieuw in aanvaring gekomen met een Europese lidstaat over de opvang van reddingsschepen met Afrikaanse migranten uit Libië. Duitsland deed een dringende oproep de haven van Lampedusa te openen voor de Alan Kurdi, een schip met 65 migranten aan boord, varend onder Duitse vlag. Matteo Salvini, de rechts-nationalistische minister van Binnenlandse Zaken, weigerde.

Een reddingswerker houdt een jongen vast op een boot bij Lampedusa. Beeld AP

‘Nee, nee, nee... als ik dat al zou doen, dan zetten we de migranten in een auto richting de Duitse ambassade’, zo dreigde Salvini in een video op Facebook. Hij voegde eraan toe er genoeg van te hebben dat ‘Italië het afvalputje is voor alle problemen die Europa niet wenst te zien’. ‘Die tijd is voorbij. En dat geldt ook voor Frankrijk en Nederland.’ De Lega-minister zei zich verder ‘in de steek gelaten te voelen’ en roept zijn collega-ministers op te delen in de migratielast waaronder Italië gebukt gaat.   

Het schip dat Salvini zaterdag de toegang tot de haven van Lampedusa ontzegde, de Alan Kurdi, is vernoemd naar het verdronken Syrische jongetje dat in 2015 aanspoelde op een Turks strand. Het schip had 65 migranten opgepikt op de Middellandse Zee. Salvini wilde dat Duitsland zich over de Alan Kurdi zou ontfermen, omdat het onder Duitse vlag vaart. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, toonde zich bereid de migranten van de Alan Kurdi op te nemen, maar vroeg Italië de havens te openen om de migranten aan wal te laten komen. Dit bleef Salvini weigeren, waarop het schip zondag zijn koers wijzigde richting Malta. Daar zijn de migranten uiteindelijk aan wal gegaan. Vervolgens worden ze naar verschillende landen gestuurd. 

Italiaanse vlag

Een tweede schip met 46 migranten aan boord, de Alex, meerde dit weekeinde ondanks een verbod van Salvini wel aan in de haven van Lampedusa. Het is van de Italiaanse hulporganisatie Mediterranea Saving Humans en vaart onder Italiaanse vlag. De lokale autoriteiten gaven het schip uiteindelijk toestemming de migranten aan wal te laten, omdat die na twee dagen op zee op het slechts 18 meter lange zeilschip uitgeput en verzwakt waren. Daarna legden ze het schip aan de ketting. De kapitein wordt aangeklaagd voor medeplichtigheid aan illegale migratie.

Vorige week leidde een soortgelijke situatie ertoe dat een ander reddingsschip, de Sea-Watch, zich toegang tot de haven van Lampedusa forceerde. Volgens de kapitein was de situatie van de migranten aan boord na dagen wachten kritiek. Ze voer Lampedusa binnen en werd daarop gearresteerd. Ook haalde Salvini hard uit naar Nederland, omdat het weigerde zich te bekommeren om de migranten aan boord van de Sea-Watch, dat onder Nederlandse vlag vaart. 

In Italië zijn in de afgelopen vijf jaar meer dan 700 duizend migranten over zee uit Libië aangekomen. Pogingen migranten over Europa te herverdelen zijn mislukt, waarop Italië vorig jaar besloot de havens gesloten te houden voor reddingsschepen. Vorige maand voerde Salvini een nieuwe wet in die het mogelijk maakt een boete van 50 duizend euro uit te delen aan reddingsschepen als ze toch een Italiaanse haven binnenvaren. Hierop waarschuwden mensenrechtenorganisaties, waaronder de Raad voor Europa, voor het ‘criminaliseren‘ van organisaties die mensenlevens op zee proberen te redden.   

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden