Update

Italië wacht vergeefs op verkiezingsuitslag

Italië wachtte maandagavond vergeefs op een officiële verkiezingsuitslag. Het centrumrechtse blok van Silvio Berlusconi verzocht de minister van Binnenlandse Zaken dinsdagochtend vroeg om de bekendmaking uit te stellen. Het verschil met het centrumlinkse blok van de oud-communist Pier Luigi Bersani zou 'belachelijk klein' zijn.

Redactie
Media verdringen zich rondom de secretaris van Berlusconi's PDL, die bekend gaat maken dat het rechtse blok geen vertrouwen heeft in een vannacht gepubliceerde uitslag. Beeld getty
Media verdringen zich rondom de secretaris van Berlusconi's PDL, die bekend gaat maken dat het rechtse blok geen vertrouwen heeft in een vannacht gepubliceerde uitslag.Beeld getty

In de voorlopige uitslag heeft geen enkele coalitie een werkbare meerderheid. Het centrumlinkse blok van Pier Luigi Bersani krijgt de meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar komt zetels tekort in de Senaat.

Onwerkbaar
Centrumrechts onder leiding van oud-premier Silvio Berlusconi wordt met 116 zetels het grootste blok in de Senaat. Centrumlinks krijgt daar 113 zetels. Dat betekent dat geen enkel blok een meerderheid in de Senaat heeft, wat volgens waarnemers een onwerkbare situatie kan opleveren.

Het verschil tussen de twee kampen in de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden bedroeg slechts 0,37 procent na telling van de stemmen uit 61.368 van de 61.446 stembureaus. Het Bersani-kamp kon rekenen op 29,55 procent van de stemmen, het Berlusconi-kamp op 29,18 procent.

Doorslaggevend
Wie het grootste blok is, is in het Italiaanse kiesstelsel van doorslaggevend belang. Het grootste blok krijgt namelijk in de Kamer van Afgevaardigden een 'meerderheidspremie', die tenminste 55 procent van de zetels garandeert.

Stembureaus
Berlusconi's PDL wil dat de Algemene Rekenkamer de officiële uitslag vaststelt op basis van de processen-verbaal uit de stembureaus. Volgens de publieke omroep RAI kan dat dagen duren.

In de Senaat is de situatie er niet duidelijker op. Voor het eerst is er geen blok dat de absolute meerderheid heeft. Italiaanse politici en journalisten waarschuwen voor 'onregeerbaarheid'.

Meerderheid
Het Berlusconi-kamp wordt naar verwachting met 115 zetels het grootste in de Senaat, maar blijft ver onder de absolute meerderheid van 158. En het kamp van demissionair premier Mario Monti (18 zetels) in het politieke midden zou onvoldoende zijn om Bersani (113 zetels) in de Senaat aan een meerderheid te helpen.

Probleem is de opkomst van de komiek Beppe Grillo, die met zijn Beweging 5 Sterren (M5S) voor het eerst meedoet aan landelijke verkiezingen en circa een kwart van de kiezers achter zich wist te krijgen.

Ingewikkeld
Het is het ingewikkelde kiesrecht dat Italië parten speelt: in de Kamer krijgt het grootste blok op landelijk niveau 'automatisch' een meerderheid van ten minste 55 procent. Die 'meerderheidspremie' wordt echter in de Senaat per regio toegekend.

Politici en journalisten speculeren al over de mogelijkheid om meteen opnieuw naar de stembus te gaan. Anderen opperen een nieuwe 'regering van nationale eenheid', zoals het zakenkabinet van Mario Monti, dat Italië sinds november 2011 regeert.

Staatsschuld
President Giorgio Napolitano had bij die gelegenheid Berlusconi naar huis gestuurd omdat hij met zijn weinig solide financieel-economische beleid het vertrouwen van de beurzen had verloren. Daardoor werd het voor Italië steeds duurder om de enorme staatsschuld te herfinancieren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden