Italië voorkomt nieuwe aanslag met arrestatie verdachte '11/3'

Met de arrestatie van Rabei Osman Sayed Achmed meent de politie van Milaan een van de belangrijkste breinen achter de aanslagen in Madrid in handen te hebben en bovendien andere aanslagen te hebben voorkomen....

Van onze correspondent Michaël Zeeman

Mohammed de Egyptenaar, volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken 'een van de belangrijkste ideologische en actieve figuren' uit de kringen van het internationale moslim-terrorisme, werd in de nacht van maandag op dinsdag gearresteerd, met een collega en geestverwant.

Aan zijn aanhouding gingen maanden van afluisteren en schaduwen vooraf. Tijdens een van die door de Italiaanse politie beluisterde telefoongesprekken zou onlangs gezegd zijn dat de gesprekspartners 'klaar' waren voor 'het martelaarschap'. Volgens het Milaanse Openbaar Ministerie stonden de verdachten op het punt naar het buitenland te vertrekken en was ingrijpen nu geboden. De tweede arrestant zegt Palestijn te zijn.

Sleutelstuk voor de betrokkenheid van Mohammed de Egyptenaar bij de aanslagen in Madrid van 11 maart zou de mobiele telefoon zijn die bij die gelegenheid als ontstekingsmechanisme had moeten fungeren, maar die niet verloren ging in de ravage. Dat toestelletje zou de band met Mohammed de Egyptenaar hebben onthuld. Weliswaar opereerde deze vanachter verschillende mobiele nummers, maar de Italiaanse politie zou zijn identiteit als beller met het Madrileense apparaat onomstotelijk hebben kunnen vaststellen. Daartoe zijn talloze nummers nagetrokken en gebruikers nader bekeken. Uiteindelijk leidde het spoor naar het adres van Rabei Osman Sayed Achmed. Betrokkene zou in Milaan aan het hoofd staan van een in essentie Marokkaanse cel.

De aanslagen die in voorbereiding waren, betroffen doelen buiten Italië, waarschijnlijk de troepen van de vreemde mogendheden die in Irak gelegerd zijn. Mohammed de Egyptenaar werd bij zijn woonhuis in Milaan in de kraag gevat. Spanje heeft al om zijn uitlevering gevraagd.

Aan de vooravond van de arrestatie waarschuwde de Italiaanse politie België voor verdachte personen. Daarop arresteerde de rijkswacht vijftien Jordaniërs, Palestijnen, Egyptenaren en Marokkanen die volgens de Belgische inlichtingendiensten inderdaad van plan waren een terroristische aanslag te plegen. Volgens de politie was het niet duidelijk of die aanslag in België zou worden gepleegd of elders.

Italiaanse gijzelaars

in Irak vrijgelaten

Van onze correspondent

ROME

De Italiaanse premier Berlusconi heeft dinsdag verheugd gereageerd op de bevrijding van de drie Italiaanse gijzelaars die sinds Pasen in Irak werden gegijzeld. 'We kunnen slechts verheugd zijn omdat we de juiste strategie hebben gekozen', zei hij, 'de strategie van absolute stilte en geen enkele onderhandeling met de terroristen.'

De drie Italianen (een vierde werd in april geëxecuteerd) worden vandaag naar Italië teruggebracht; gisteren werden ze in een militair hospitaal in Irak onderzocht en opgevangen door psychologen. Ze brachten de avond door met de eveneens bevrijde Poolse gijzelaars. Over de wijze van de bevrijding werden geen mededelingen gedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden