nieuws
Italië voert vaccinatieplicht in voor 50-plussers: ‘We kijken naar de data’
Alle Italiaanse 50-plussers worden verplicht een coronavaccinatie te halen. Premier Mario Draghi is er duidelijk over: ‘We doen dit op basis van de data: wie ouder is, loopt grotere risico’s.’
‘Hierbij de zoveelste uitnodiging aan de Italianen die niet gevaccineerd zijn, om dat alsnog te doen’, klonk Draghi maandagavond een tikje vermoeid. De Italiaanse premier drukt zich tot nu toe terughoudender uit dan zijn Franse collega Emmanuel Macron, die vorige week openlijk verklaarde dat het doel was om het ongevaccineerden steeds moeilijker te maken.
Maar al zegt Draghi het niet met zo veel woorden, zijn beleid wijst in dezelfde richting: Italië hanteert sinds maandag de 2G-regel in bars, restaurants, hotels, sportscholen, zwembaden en zelfs openbaar vervoer. In Italië zijn deze winter nog geen sluitingen geweest en als het aan de regering ligt, komen die er ook niet.
In plaats daarvan zet Italië in op een streng 2G-beleid, dat nu veel weg heeft van een lockdown voor ongevaccineerden. Zij hebben binnenkort alleen nog vrij toegang tot essentiële diensten als apotheken en supermarkten. Voor overheidskantoren moeten ze vanaf 1 februari in het bezit zijn van een negatieve test. Kappers en schoonheidsspecialisten vallen vanaf volgende week al onder het 3G-beleid.
Vaccinatieplicht
De regels raken het leven van zo’n 10 procent van de Italianen boven de 12 jaar, die nog geen enkele vaccindosis hebben gehad. Voor de oudsten onder hen komt daar bovendien een algehele vaccinatieplicht bij. Die zal in elk geval gehandhaafd worden op de werkvloer. Daar geldt al sinds oktober een 3G-beleid, maar voor 50-plussers verandert dat per half februari in een 2G-beleid.
Hoe de handhaving eruitziet voor 50-plussers die niet voor een baas werken, is nog weinig concreet: de regering maakte bekend dat er een eenmalige boete van 100 euro komt, maar volgens voorstanders van een verplichting is dat veel te weinig om de maatregel effectief te laten zijn. Bovendien is het niet duidelijk hoe de boete zou moeten worden opgelegd.
Draghi verdedigde de strenge maatregelen met een beroep op de wetenschap: ‘De druk op de ziekenhuizen komt nu vooral door het effect van het virus op ongevaccineerden’, zei de premier. ‘En wie ouder is dan 50, loopt grotere risico’s.’ Tweederde van de mensen op de intensive care is niet gevaccineerd, terwijl zij maar 10 procent van de bevolking uitmaken.
Ook ging Draghi in op de kritiek die hij kreeg vanwege de chaotische schoolopening na de kerstvakantie. Veel regiobestuurders riepen hem op om de scholen dicht te houden, maar de premier bleef achter zijn besluit tot heropening staan: ‘School moet het laatste zijn dat dichtgaat. Het heeft geen zin om de scholen te sluiten, terwijl jongeren ’s avonds samen naar de pizzeria mogen.’