Italië toch weer kanshebber bij EK

In de jaren zestig stonden de Dallas Aces op de loonlijst van de Texaanse oliemagnaat Ira Corn. De Italianen van het Blue Team draaiden in de jaren zeventig mee in het Lancia-dollarcircus rondom Omar Sharif....

Geld speelt ook bij bridge beslist een belangrijke rol. Gesteund door de Lavazza-koffiemiljoenen ontwikkelde een groep Italiaanse topbridgers zich grandioos met zeven achtereenvolgende Europese titels (van 1995-2006) als verbluffende resultaat.

In 2008 stokte de Italiaanse machine maar na enkele wisselingen binnen de partnerships behoort Italië bij het EK-2010 toch weer tot de kanshebbers.

De Italianen koppelen een optimistische biedstijl aan een fijngevoelige aanpak van het af en tegenspel.

Zie diagram 1

3SA is geen sinecure maar de Italiaanse leider, Giorgio Duboin, kweet zich schijnbaar moeiteloos van zijn taak. West kwam tegen 3SA uit met 5. De leider zette 3 in de dummy, oost 9 en zuid H. Een kleine ruiten uit zuid, west B, A en oost 2. Uit de dummy 8, 3, 6 en een harten weg in west. De leider had nu acht slagen op zak en ging verder met het ontwikkelen van de negende slag. Uit noord 10, 2, 4 en V in west die V naspeelde. De leider won A en speelde een tweede keer harten. Oost dook, H in zuid won de slag. Naar de dummy overgestoken met A voor de afgebakende snit op V voor vijf ruitenslagen, A, een hartenslag en twee in klaveren. Wat als Italië er niet in was geslaagd dit contract te maken? Op de andere tafel luidde het contract 3 dat één down ging. Dat hebben we vaker gezien: als Italië afstevent op verlies, compenseert het nevenpaar op de andere tafel het dreigende min-spel.

Norbert Bocchi, de absolute sterspeler, vertelde dat hij met zijn partner jaarlijks zoveel uren op vliegvelden en in hotellobby’s doorbracht dat in die tijd zelfs de kleinste details van het biedsysteem aan de orde waren gekomen. In diagram 2 haperde het Italiaanse biedapparaat met een uiterst gelukkig slot.

Zie diagram 2

Noord ‘splinterde’ met 4: singleton of renonce in op weg naar een hartenslem. Zuid maakte nu de fout niet in 4 af te zwaaien. De betekenis van 4 was vaag: cuebod voor of schoppensteun?

Nu kon noord niet veel anders doen dan naar het aantal azen van zuid te vragen. 5: twee azen (H is de vijfde aas) plus troef () vrouw. Met A en HV in zuid zou slem inderdaad aanvaardbaar zijn. West kwam tegen 6 uit met ruiten voor A in de dummy.

Het verlies van troef aas en schoppen aas leek onafwendbaar. De leider speelde harten uit de dummy: oost nam direct A en speelde argeloos ruiten na in de obscure verwachting van een introever in west. De slag was voor H in noord.

Een tweede troefronde om de troeven van oost-west op te halen; 9 uit zuid in de dummy getroefd en drie schoppen van zuid verdwenen op de ruiten van de dummy. Een griezelig brokje Italiaanse magie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden