Italië stuurt treinen vol afval naar Duitsland

Nog moe van het protest tegen de atoomtrein naar Gorleben, moet het de Duitse milieubeweging zijn ontgaan wat er de komende maanden vanuit Italië op haar afkomt....

De eerste trein met 560 ton afval arriveerde afgelopen zondag ongemerkt in Kerpen, in Italië bekend als de geboorteplaats van Ferrari-coureur Michael Schumacher. Deze week volgen naar dezelfde stad nog twee konvooien. Na Pasen wordt het tempo opgevoerd tot een trein per dag, drie maanden lang.

Het afval wordt vanuit Kerpen naar de vuilverwerking in Düsseldorf en Krefeld overgebracht, waar het wordt gescheiden en via speciale technieken verwerkt en teruggewonnen als energiebron. De kosten, voor de Italianen, worden op 200 miljoen gulden geschat. Voor de verwerking van nog eens 50 duizend ton worden oplossingen binnen Italië gezocht.

Ieder konvooi wordt op het Italiaanse traject streng bewaakt door een paar honderd leden van politie en carabinieri, omdat aanslagen worden gevreesd. Niet van milieu-activisten, maar van de camorra, de georganiseerde misdaad rondom Napels. Volgens president Bassolino van de regio Campania is de camorra erop uit nog meer greep te krijgen op de regionale vuilverwerking.

Het contract met de Duitse afvalverwerkers, die door te optimistische omzetverwachtingen al jaren een overcapaciteit hebben, is een noodgreep en werd in het geheim tot stand gebracht.

De te verwerken vuilnishoop - 100 duizend ton, ruwweg een halve maandproductie van de gehele regio met zijn 5,6 miljoen inwoners - is ontstaan door groeiende onvrede onder de bevolking over de talrijke stortplaatsen waarop ook illegaal afval werd gedumpt. Als gevolg daarvan werden begin dit jaar twee grote depots gesloten. Vervangende capaciteit is vooralsnog niet beschikbaar; het wachten is op enkele moderne verwerkingsfabrieken, waarvan de eerste steen nog moet worden gelegd.

Jarenlang, erkent Bassolino, gold Campania als een van de favoriete vuilnisbelten van West-Europa. Illegaal afval kon via dubieuze afnemers naar de mezzogiorno worden afgeschoven. Bijkomend probleem werd de in Italië nog niet goed functionerende afvalscheiding.

Landelijk wordt volgens Italiaanse statistiek 14 procent van het huisvuil correct gescheiden. In de regio Campania is het krap één procent. Het gevolg is dat rondom Napels normaal huisvuil op een hoop kwam met afval dat speciale bewerking vereist.

De afgelopen maanden werd de situatie onhoudbaar. In sommige steden, waar de afvalverwerking wordt gecontroleerd door de camorra, bleef het stil. Elders in Campania, in zo'n zeventig gemeenten, kwam de bevolking in opstand en stapelde het huisvuil zich op. Dreigende epidemieën noopten de regionale regering tot de operatie Monnezza (afval).

Tonnen afval zijn luchtdicht in plastic verpakt en worden de komende maanden naar Duitsland overgebracht. Het eerste transport, afgelopen zaterdag vertrokken vanuit de stad Marcianese, vertoonde veel gelijkenis met de roemruchte Duitse atoomtrein. Afgeschermd door een cordon van gewapende bewakers werd het afval vanaf grote diepladers in de trein geladen. 'Alsof het om de afvoer van kruisraketten ging', aldus La Stampa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden