Italië reageert verontwaardigd op bericht over latere toetreding EMU

Italië heeft woensdag verontwaardigd gereageerd op berichten als zou binnen de Europese Unie gewerkt worden aan een formule om het land pas in 2000 of 2001 toe te laten tot de Economische en Monetaire Unie....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Prodi verwerpt elk compromis dat uitstel inhoudt. Ook Spanje en Portugal waren er gisteren als de kippen bij om te bevestigen dat ook zij tot de EMU-deelnemers van het eerste uur willen behoren.

Aanleiding voor het nieuwe oproer in de zuidelijke lidstaten was een bericht in de zakenkrant Financial Times dat sommige monetaire autoriteiten werken aan een compromisformule om een conflict over de EMU te voorkomen. Want de landen met een sterke munt - met name Duitsland, maar ook Nederland - willen in 1999 bij voorkeur met een selecte groep de muntunie vormen.

Landen met een zwakke munt, zoals Italië, Spanje en Portugal, moeten nog even wachten. Pas als de euro zich bewezen heeft, kunnen deze 'Club Med-landen' (zoals ze door sommige diplomaten in Brussel worden genoemd) toetreden.

Het compromis moet gezichtsverlies voor een van beide partijen voorkomen. Het komt erop neer dat de zuidelijke landen nog wel even buiten moeten blijven, maar uitzicht krijgen om op korte termijn toe te treden. In het Verdrag van Maastricht is bepaald dat landen pas lid mogen worden van de EMU als ze aan de criteria voldoen. Dat geldt ook voor toetreding in een later stadium.

Volgens EU-functionarissen wordt in sommige kringen, met name in Duitsland, gewerkt aan een formule om landen buiten de EMU nadrukkelijk het predikaat 'pre-in' op te kunnen plakken. Dat kan bestaan uit een bevestiging tegenover Italië (of Spanje of Portugal) dat het bij goed gedrag al binnen een jaar of anderhalf jaar kan toetreden.

De EMU-landen zullen in die periode nauw samenwerken met de 'pre-ins' om de wisselkoersen op peil te houden. Er wordt zelfs aan gedacht om deze landen reeds te betrekken bij het drukken en slaan van het euro-geld. Ook zou een plaats gereserveerd kunnen worden in het bestuur van de Europese centrale bank.

De formule is bedoeld om Duitsland de zekerheid te geven dat de EMU niet van meet af aan wordt ondermijnd door de participatie van zwakke-valutalanden. Terwijl Italië toch kan zeggen dat het nog vóór de introductie van de euro meedoet met de muntunie.

Van officiële zijde in Brussel en andere hoofdsteden wordt ontkend dat zulke plannen bestaan. Maar informeel wordt bevestigd dat dergelijke overwegingen de ronde doen, onder meer op het Duitse ministerie van Financiën.

De Italiaanse regering doet de berichten af als nonsens. Ze schaart die onder de noemer van 'onzinnige geruchten en indiscreties'. Een regeringswoordvoerder: 'Van dit soort primeurs zullen we er tussen nu en eind 1998 nog veel te zien krijgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden