nieuwscoronavirus

Italië plat om verspreiding coronavirus te stuiten

Heel Italië komt vanaf dinsdagochtend onder een speciaal regime te staan om de opmars van het coronavirus te stuiten. Zo geldt er een reisbeperking en worden evenementen afgelast. Door de maatregel zal het leven van 60 miljoen Italianen drastisch veranderen.

Passagiers maandag in de rij op het station van Milaan. Ze worden gecontroleerd voor ze aan boord mogen. Beeld AFP
Passagiers maandag in de rij op het station van Milaan. Ze worden gecontroleerd voor ze aan boord mogen.Beeld AFP

Ook gaan in alle delen van het land scholen en universiteiten tot 3 april dicht. Alle grote bijeenkomsten, inclusief bruiloften en begrafenissen, zijn verboden, evenals alle sportevenementen. Zwembaden, musea, bioscopen, skioorden en sportscholen gaan dicht. Horecagelegenheden mogen alleen tussen 6 en 18 uur geopend zijn, bezoekers moeten een meter afstand houden.

De beperkende maatregelen golden al voor Noord-Italië, maar premier Giuseppe Conte maakte maandagavond bekend dat die nu over het hele land worden uitgebreid.

Voorlopig blijft het openbaar vervoer functioneren, maar in het hele land geldt vanaf dinsdagochtend dat de Italianen zoveel mogelijk thuis moeten blijven om verder verspreiding van het virus tegen te gaan. Alleen voor werk en andere strikt noodzakelijke bezigheden mogen ze het huis uit. ‘Blijf thuis’, vroeg Conte zijn landgenoten.

Volgens Conte is de dramatische maatregel nodig omdat het virus zich steeds verder uitbreidt over het hele land. Italië is het land dat het zwaarst is getroffen door het coronavirus in Europa. Het land kampt met een snel stijgend aantal slachtoffers. Inmiddels nadert het aantal geregistreerde besmettingsgevallen de 10.000, tot dusver zijn 463 personen overleden. Daartegenover staat dat ook 724 patiënten genezen zijn verklaard.

Het is nog niet helemaal duidelijk of de uitbreiding van de 'rode zone’ over het hele land betekent dat er nu ook geen reizigers uit het buitenland meer worden binnengelaten.

Italianen zijn improvisatiekunstenaars

De chaos van Italië heeft een prettige keerzijde. Wanneer het noodgedwongen tot stilstand komt, krijgen de Italianen hun land in een mum van tijd weer aan de praat. Lees de reportage van onze correspondent.

Corona elders

Ter voorbereiding op een mogelijke crisissituatie zoals in China of Italië heeft de vereniging van intensive care-artsen maandag een ‘draaiboek pandemie’ aan de leden gestuurd. ‘In het uiterste geval kunnen we mensen van ­ouder dan 80 niet meer opnemen.’

Wat begon als een mysterieus virus in de Chinese miljoenenstad Wuhan heeft zich over de hele wereld verspreid. Inmiddels is ook Nederland besmet met het coronavirus. In dit dossier leest u alles wat we schrijven over het virus.

Veel lege klassen in Brabant: ‘Kinderen begroeten elkaar met de voetjes of ellebogen’.

Dirk Jan, zelf arts, liep corona op: ‘Een mooie oefening voor een gevaarlijker virus’.

Na Europese beurzen daalt ook Wall Street stevig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden