Italië opnieuw opgeschrikt door serie hevige aardbevingen

Het midden van Italië is voor de vierde keer in vijf maanden opgeschrikt door een serie hevige aardbevingen. Van de drie nieuwe klappen had de zwaarste een notering van 5,7 op de schaal van Richter. Er is nog niets duidelijk over eventuele slachtoffers, maar de paniek is aanzienlijk. Het midden van Italië wordt op dit moment geteisterd door extreme sneeuwval - 300 duizend mensen zaten al zonder stroom voor de aarde begon te trillen.

Het dorpje Amatrice in Midden-Italië, getroffen door een zware aardbeving in augustus, ligt onder een laag sneeuw. Beeld epa
Het dorpje Amatrice in Midden-Italië, getroffen door een zware aardbeving in augustus, ligt onder een laag sneeuw.Beeld epa

Het epicentrum van de beving bevond zich in de buurt van Amatrice, maar trillingen waren in bijna heel het land te voelen - van Florence tot Napels en Rome. In die laatste stad werden uit voorzorg de metro's ontruimd, net als de musea en sommige scholen. Ook werd al het treinverkeer richting de regio Abruzzen geannuleerd en de snelwegen afgesloten. Bij de vorige bevingen zakte de bodem op sommige plekken met wel 70 centimeter, blijkt uit cijfers van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Geofysica en Vulkanologie.

De meeste wegen waren overigens al gesloten vanwege de enorme hoeveelheden sneeuw die er de afgelopen dagen viel. In sommige delen van Italië ligt momenteel meer dan een meter. De temperatuur daalde in de bergen tot min 30. 'We voelden een intense beving op het moment dat we allemaal bezig waren met die andere noodsituatie: de sneeuw', zei de burgemeester van Ascoli Piceno, een stad dicht bij het epicentrum, woensdag tegen SkyTV. 'We hebben al 48 uur geen elektriciteit en in sommige wijken ligt het anderhalve meter hoog. Over schade weet ik niets. Ik kan alleen melden dat er afgelopen nacht al daken zijn ingestort vanwege de sneeuw. Ik ben bang dat het alleen maar erger is geworden. We proberen ondertussen de ijsmuur te doorbreken, zodat we straks ambulances en brandweer kunnen doorlaten.'

Het door een zware aardbeving getroffen dorpje Amatrice in januari. Beeld epa
Het door een zware aardbeving getroffen dorpje Amatrice in januari.Beeld epa

Leger

Dit weekend werd voor het eerst het leger ingezet. Vooral stroomstoringen in kleine dorpen zorgen voor veel problemen. In totaal zouden er momenteel 300 duizend mensen zonder stroom zitten, of zelfs stromend water. 'We zijn terug waar we begonnen, diep op onze knieën', zei de burgemeester van Acquasanta Terme, een dorp dat ook veel schade leed bij eerdere bevingen. 'Er ligt een meter sneeuw, er is geen licht en de weg naar ons dorp is de belangrijkste wegen zijn onbegaanbaar. Help ons.'

De beving van woensdag vond plaats op zo'n 10 kilometer onder het oppervlak en was niet ver van Amatrice, de stad die in augustus nog werd getroffen door een zware aardbeving. Toen kwamen zeker driehonderd mensen om het leven. In de weken daarna werd dezelfde regio getroffen door 45 duizend naschokken. De sterkste was er een in Norcia, afgelopen oktober. Met 6,6 op Richters schaal was dat de hevigste beving in 36 jaar.

Aardbevingsgeweld in midden-Italië

Apennijnen storten als een zandtaartje in
Hoe kan het dat het midden van Italië voor de vierde keer in vijf maanden is opgeschrikt door een serie hevige aardbevingen? Een zandtaartje dat schoksgewijs inzakt. Dat is volgens geofysicus Rob Govers nog de beste metafoor voor het aardbevingsgeweld dat midden-Italië in zijn greep houdt.

Permanente aanslag op het hart van Italië
Natuurrampen, zoals de recente aardbevingen, lopen als een rode draad door de geschiedenis van Italië. 'In Italië leven we van de ene noodtoestand naar de andere', vertelde Erasmo D'Angelis eerder in de Volkskrant. Hij is voorzitter van Italia Sicura, een instantie in het leven geroepen om het land te beschermen tegen de eigen natuurlijke grillen.

Kan Italië zijn erfgoed redden van de aardbevingen?
Italië is het openluchtmuseum van de wereld én het ligt in een gevarenzone voor aardbevingen. Hoe redt het zijn erfgoed van de hogere schalen van Richter? Bij gebrek aan een officiële lijst koos Wieteke van Zeil in de aardbevingsgevoeligste gebieden van Italië negen monumenten die zeker niet verloren mogen gaan.

'Aardbevingen waren straf van God'
Deze Italiaanse priester werd ontslagen vanwege zijn opmerkingen over de aardbevingen in Italië. De geestelijke legde in een radiouitzending een verband tussen het schudden van de aarde in Midden-Italië en het eerder dit jaar door de Italiaanse regering aangenomen wet voor geregistreerd partnerschap tussen mensen van dezelfde sekse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden