Italië maakt miljard vrij voor behoud cultureel erfgoed

Italië gaat 1 miljard euro investeren in de restauratie en het onderhoud van belangrijk cultureel erfgoed. Onder meer voor het historische centrum van de door een aardbeving verwoeste stad L'Aquila en de archeologische gebieden van Pompei en Paestum komen tientallen miljoenen vrij.

Een deel van het 'Palesta Grande' bij Pompeï. Beeld epa
Een deel van het 'Palesta Grande' bij Pompeï.Beeld epa

'Het is de grootste operatie voor het culturele erfgoed in de geschiedenis van de republiek', zei de Italiaanse minister van cultuur Dario Franceschini bij de aankondiging van de investering in 33 musea, monumenten en archeologische gebieden. 'Laat duidelijk zijn dat dit niet zomaar een aankondiging van de regering is. Het miljard is al beschikbaar en is zeker.'

Kunst- en geschiedenisliefhebbers van over de hele wereld kijken al jaren wanhopig toe als in Pompei opnieuw een muur instort, in Venetië een stuk van de Rialto-brug afbrokkelt of in Rome de restauratie van het mausoleum van de Romeinse keizer Augustus wordt stilgelegd. Wie laat zulk bijzonder erfgoed zo verwaarlozen, luidt de kritiek. Of kunnen de Italianen door de grote hoeveelheid eeuwenoude monumenten, opgravingen en meesterwerken de waarde er niet meer van zien?

Pompeï

Uit oude teksten blijkt dat een Romeinse archeoloog zich in 1878 al beklaagde over het gebrek aan zorg voor het erfgoed in zijn thuisstad. Met de meeste Unesco-werelderfgoed plekken ter wereld in een land is het onderhoud nauwelijks bij te houden, zeker in tijden van crisis. Maar Italiaanse journalisten wijzen er ook op dat het Europese geld dat beschikbaar is vaak niet wordt gebruikt. En geld dat wel wordt geïnvesteerd, verdwijnt ook nog weleens in vage contracten of schadelijke investeringen.

Zo werd het Teatro Grande van de in 79 na Christus met lava bedekte stad Pompei in 2010 razendsnel en onder meer met cement gerestaureerd om het op tijd af te hebben voor het culturele zomerprogramma van dat jaar. Van de opzichter uit diezelfde periode werden door zijn opvolger later meer dan 600 dure flessen wijn teruggevonden die hij niet uit eigen zak had betaald.

De Italiaanse ondernemer Diego della Valle besloot zelf in de buidel te tasten om te voorkomen dat nog meer stenen uit het Colosseum zouden vallen. Hij moest drie jaar onderhandelen, procederen en vergaderen voordat hij daadwerkelijk met de restauratie mocht beginnen.

In 2014 stortte een muur in van een huis uit de Romeinse tijd bij Pompeï. Beeld epa
In 2014 stortte een muur in van een huis uit de Romeinse tijd bij Pompeï.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden