Italie lacht om kidnap

Natuurlijk was iedereen blij toen Silvia Melis deze maand vrijkwam, de jonge Sardijnse vrouw die in april werd ontvoerd. Haar leven liep ernstig gevaar....

JAN VAN DER PUTTEN

Vlak nadat Silvia was vrijgekomen, wees ze de politie de weg naar de tent waarin ze de laatste maanden van haar gevangenschap zou hebben doorgebracht. Het geïmproviseerde geval stond op een paar honderd meter van een asfaltweg. Tegen de berghellingen vlak in de buurt staan een paar huizen. Vreemd, zo'n schuilplaats in een zo toegankelijk gebied. Nog vreemder was dat de bandieten geen enkele moeite hadden gedaan om hun sporen uit te wissen. Alles lag er nog: slaapzakken, plastic flessen, poep, de ketting waaraan Silvia zou hebben vastgezeten. Maar het allervreemdst was dit: die ketting was splinternieuw, de prijskaartjes zaten nog op de slaapzakken.

Vlak voordat Silvia zich van haar ketenen had bevrijd, is ze nog door verschillende mensen gezien. Lopend op de weg. Iemand bood haar vlak na haar 'ontsnapping' een lift aan. Ze sloeg dat af, want, zei ze, ze had een afspraak met de politie. Ze had een wond aan haar been die ze bij haar vlucht door het struikgewas zou hebben opgelopen.

Als Silvia ontsnapt is, dan hebben haar ontvoerders haar laten ontsnappen. Waarschijnlijk heeft ze drie dagen op een geheime plaats gezeten om bij te komen en met de politie het verhaal voor te bereiden dat ze de pers zou vertellen. Intussen knutselde de politie snel de tent in elkaar en de daarbij behorende attributen.

Waar was die komedie voor nodig? Om de bewering van Silvia, haar vader en de autoriteiten kracht bij te zetten dat er geen lire losgeld was betaald. Dat is in Italië bij wet verboden, om aspirant-kidnappers af te schrikken. Wie wel betaalt, riskeert de cel. Maar dat is de theorie. In de praktijk wordt altijd gedokt.

De constructie viel in duigen toen de Sardijnse persmagnaat Nicola Grauso bekende dat hij aan afgezanten van de ontvoerders 1,4 miljard lire (1,6 miljoen gulden) had overhandigd. Na deze publiciteitsstunt moest Silvia's vader toegeven dat hij zelf het grootste deel van dat geld, een miljard lire, bijeen had gebracht. De betaling is zinloos geweest, zegt hij, omdat Silvia zichzelf heeft bevrijd.

In deze zaak komen er steeds meer spelers, mysteries en tv-specials bij. Justitie verdenkt nu praktisch iedereen. Behalve de ontvoerders.

Jan van der Putten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden