Italië klem tussen Schengen en immigratiewet

Pas een week voert Italië het akkoord van Schengen uit, en nu al beweert de oppositie dat het dat verdrag over vrij personen- en goederenverkeer heeft geschonden....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Zondag kwamen in een wrakke boot 796 illegalen aan in Santa Maria di Leuca, de uiterste zuidpunt van het Italiaanse vasteland waar de Adriatische en de Ionische Zee elkaar ontmoeten. Daar in de buurt liepen maandag in alle vroegte diverse bootjes binnen met nog eens 120 vluchtelingen. Ook zij waren voor het merendeel Koerden, en ook onder hen waren veel vrouwen en kinderen.

Al deze vluchtelingen waren afkomstig van het zelfde schip, dat een week tevoren was vertrokken vanuit Istanbul. Op Griekse eilanden kwamen er 'passagiers' bij. Voor de Italiaanse kust werden de vluchtelingen overgezet op kleinere schepen. Sommigen van hen hadden voor de riskante oversteek zevenduizend D-mark betaald.

Vijf bemanningsleden van het grootste schip, de Hussam, zijn opgepakt wegens mensensmokkel. Maffiabendes uit Turkije, Griekenland, Pakistan en Italië zouden zich aan deze negotie verrijken. Dit jaar zijn in Italië al zeker 1600 Koerden aangehouden. Een onbekend aantal is onopgemerkt binnengeglipt. Volgens berichten uit Turkije staan aan de Turkse kust duizenden Koerden uit Noord-Irak klaar voor de oversteek naar Italië.

De illegalen, grotendeels mensen die voortgezet onderwijs hebben gehad, zijn ondergebracht in opvangcentra. Na hun identificatie krijgen ze, voor zover ze geen politiek asiel aanvragen, vijftien dagen de tijd om Italië te verlaten. Niemand controleert of ze dat ook werkelijk doen. De meesten van hen reizen, clandestien, door naar familie of vrienden in Duitsland en Frankrijk.

Italië heeft zich door ondertekening van het verdrag van Schengen verplicht de buitengrenzen van de EU goed te bewaken. Maar die vormen blijkbaar nog steeds een gemakkelijke entree tot Europa. Berichten dat de Italiaanse autoriteiten al dagen lang op de hoogte waren van de komst van het laatste contingent illegalen, hebben in dat opzicht niet geruststellend gewerkt.

Volgens de regering zal alles een stuk beter worden als het parlement eindelijk het in februari ingediende ontwerp voor een nieuwe immigratiewet aanneemt. Dat voorziet in meer rechten voor de legale immigranten, terwijl de illegale worden tegengehouden of uitgewezen. De regering heeft echter, waarschijnlijk onder druk van haar lastige partners Communistische Herstichting en de Groenen, op haar eigen ontwerp twee amendementen ingediend die het volgens de oppositie geheel ontkrachten.

De nieuwe wet zou niet gelden voor de illegale immigranten die kunnen aantonen, bijvoorbeeld door een kassabon, dat ze al in het land waren voordat de nieuwe regeling van kracht werd. Bovendien zullen de illegalen die over een persoonsbewijs beschikken, niet over de grens worden gezet. De oppositie vindt het nieuwe ontwerp onaanvaardbaar en eist grotere gestrengheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden