Italië kijkt vol spanning naar Lombardije

Menigeen in de eurozone zit op het puntje van zijn stoel te kijken naar Italië en vraagt zich af of er een stabiele regering uit de bus komt bij de parlementsverkiezingen. De Italianen zelf kijken maandagmiddag bij het tellen van de stemmen vooral naar Lombardije, de regio met de meeste inwoners waar dus ook de meeste senaatszetels te vergeven zijn.

Een vrouw verdiept zich in de kieslijsten van de Italiaanse parlementsverkiezingen Beeld epa
Een vrouw verdiept zich in de kieslijsten van de Italiaanse parlementsverkiezingenBeeld epa

Het verschil tussen centrumlinks en centrumrechts is in de peilingen in de regio rond Milaan zo klein, dat niemand de uitslag durft te voorspellen. Volgens de kieswet krijgt het kamp met ook maar één stem meer automatisch 55 procent van de zetels.

Behalve in Lombardije wordt er ook een nek-aan-nekrace verwacht in Sicilië, Campania (hoofdstad Napels) en Veneto (hoofdstad Venetië), vier van de vijf regio's met de meeste inwoners, samen goed voor bijna de helft van de bevolking en dus veel senaatszetels. Daarom wordt een lange en spannende verkiezingsavond verwacht voordat duidelijk wordt of het Bersani-kamp of het Berlusconi-kamp de meerderheid krijgt in de Senaat.

Wat de Kamer van Afgevaardigden betreft, liggen de zaken duidelijker: alle peilingen voor de verkiezingen voorspelden een overwinning van het kamp rond Bersani's Democratische Partij (PD). Daarin zit onder meer SEL, het 'Italiaanse GroenLinks', als belangrijkste juniorpartner. Volgens de kieswet geldt in de Kamer de 'meerderheidspremie' voor het grootste blok op landelijk niveau, zodat de oud-communist Bersani verzekerd lijkt van 55 procent van de Kamerzetels.

Als Bersani op eigen kracht geen meerderheid krijgt in de Senaat, gaat hij mogelijk in zee met de Burgerlijst van demissionair premier Mario Monti. Dat kan echter een moeilijke formatie worden. Veel Italianen kunnen zich moeilijk voorstellen dat de stijve katholiek Monti goed overweg kan met SEL-leider Nichi Vendola, de eerste openlijk homoseksuele regiopresident van Italië, die onder meer de invoering eist van het homohuwelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden