Italië geschokt door afluisterschandaal

Het afluisterschandaal dat halverwege deze week in Italië aan het licht is gekomen, neemt met het uur wildere vormen aan....

De Italiaanse ministerraad schortte gisteren de wekelijkse agenda van zijn vergadering op om alle aandacht te kunnen schenken aan een wettelijke noodvoorziening om de aan het licht gekomen praktijken te beteugelen en te voorkomen dat protocollen van telefoongesprekken van duizenden particulieren aanstonds op straat komen te liggen.

Afgelopen woensdagnacht arresteerde de politie van Milaan in een grote en kennelijk al maandenlang voorbereide actie twintig personen uit het bedrijfsleven en uit de Italiaanse veiligheidsdiensten. De opmerkelijksten onder hen waren Luciano Tavaroli, voormalig hoofd beveiliging van Telecom Italia, en Pierguido Iezzi, hoofd beveiliging van Pirelli. De twee worden ervan verdacht aan het hoofd te hebben gestaan van een organisatie die op grote schaal telefoongesprekken afluisterde en bankrekeningen bestudeerde van een menigte mensen, onder wie belangrijke zakenlieden, bekende voetballers en landelijke politici.

Namens wie zij opereerden of wat hun oogmerk was, is tot op heden duister. Wel lijkt duidelijk dat zij samenwerkten met functionarissen van de Italiaanse politie en met medewerkers van de binnenlandse veiligheidsdienst.

De affaire doet de politieke elite van Italië sidderen; er worden inmiddels al vergelijkingen gemaakt met de kwestie ‘P2’ van een kwart eeuw terug, toen de verwevenheid van een aanmerkelijk deel van de Italiaanse politieke top met een vrijmetselaarsloge aan het licht kwam. Vast staat in elk geval dat het om de grootste afluisterpraktijk ooit in Italië gaat.

De sleutelfiguur in het hele verhaal lijkt Emanuele Cipriani te zijn, eigenaar en directeur van een detectivebureau in Florence. Hij is een goede vriend van de man van Telecom, die weer uitstekende contacten onderhield met zijn collega bij Pirelli omdat Pirelli sedert de privatisering van Telecom Italia grootaandeelhouder van de telefoonmaatschappij is. Cipriani is woensdagnacht ook gearresteerd en op een pand van hem in Florence, ter waarde van enkele miljoenen, heeft justitie beslag gelegd.

Onder de mensen die stelselmatig zouden zijn afgeluisterd zijn de eigenaren van Benetton, leden van de familie van industriëlen De Benedetti, de oud-president van de Italiaanse voetbalbond en de leider van de christen-democratische partij UDC.

De eerste aanwijzingen die uitlekken, lijken erop te wijzen dat de illegale onderneming vooral bedrijfsspionage voor ogen stond. Zo zou de Banca di Roma zijn afgeluisterd toen die bezig was met een reddingsoperatie ten behoeve van Fiat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden